Sociální sítě
Nahoru

Blíží se opět Karlovský gastrofestival, míří na něj maďarský i český Michelin

Karlovský gastrofestival je opět tady! Užijte si o prvním říjnovém víkendu svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých sedm let existence zařadil mezi největší gastronomické akce v České republice. Loni jej navštívilo na 40 tisíc lidí z České republiky i Slovenska.

Letošní 8. ročník se bude konat 1. a 2. října a opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy. Opět nebudou chybět ani populární galavečeře pro náročné gurmány v místních hotelech Lanterna a Horal, při nichž ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.

www.gregoryiron.com ,  www.facebook.com/gregory.iron.photography  Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)Z pera michelinských šéfkuchařů

Letošní sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna připraví Maďar Ákos Sárközi, šéfkuchař budapešťské restaurace Borkonyha. „Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů daleko. V minulých letech u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Mladá restaurace Borkonyha v čele s šéfkuchařem Ákosem Sárközim je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Velmi si zakládá na dokonalém snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny, což slibuje opravdu skvělý gurmánský zážitek,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem.

Akos Sarkozi 1 (2)Letos do Velkých Karlovic nepřijede jen jeden Michelin, jako v minulých letech, ale rovnou dva! Zajímavostí bude také účast nového českého Michelina, šéfkuchaře pražské restaurace Field Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak bude moci ochutnat široká veřejnost.

Ladění na gastrofestival s Pavlem Sapíkem

Nově je navíc letos do programu zařazena ještě jedna galavečeře se speciálním hostem, která bude pomyslným „předkrmem“ gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. září a pátk 30. září , se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou prestižních ocenění, mj. jako Nejlepší restaurace v ČR roku 2015 dle Tripadvisoru. „Terasa je českou špičkou a naší inspirací i vzorem v oblasti gastronomie, služeb a servisu. Naši zaměstnanci jezdí do Prahy na stáže a šéfové Terasy U Zlaté studně – šéfkuchař Pavel Sapík a manažer Michal Motyčka – během roku školí náš personál ve Velkých Karlovicích. Z této spolupráce se zrodila myšlenka uspořádat speciální galavečeři vpředvečer největší gastronomické akce regionu – Karlovského gastrofestivalu,“ dodal Tomáš Blabla.

Co vše vás čeká při Karlovském gastrofestivalu

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi výjimkou. Vedle hotelů Resortu Valachy – Lanterny, Horalu a Galiku – se do Gastro tour zapojují i další podniky v údolí Léskové, v nichž se můžete zároveň i ubytovat: Penzion Pod Pralesem, Pension Školka, Hotel Pod Javorem, Penzion U Dorňáků či Chaloupky U Pařízků.

Jedinečné je i místo konání uprostřed přírod Beskyd, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem, kde hosté při ochutnávkách navštěvují místní horské hotely, penziony a restaurace rozeseté v údolí Léskové do vzdálenosti 3,5 km. Hosté se mezi jednotlivými gastro zastávkami mohou projít pěšky po cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit místních kuchařů bude opět součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Součástí jsou i kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.