Sociální sítě
Nahoru

Dokumentární seriál o dronech

Myšlenka letadel řízených ze země není nová. Ostatně už před desítkami let se scházeli modeláři, chlubící se modernějšími alternativami starých čínských draků, které létaly po prostém stisknutí tlačítka na dálkovém ovládání. To, jak se tento segment vyvinul, ukáže nový dokumentární seriál nazvaný prostě Drony, který v listopadu a prosinci poběží na kanálu Viasat Explore.

droned-100-gallery-9Pojem dron si často spojujeme s aktivitami spojeneckých vojsk na Blízkém Východě. Jenže už dávno nejde o čistě armádní záležitost. Drony v různých formách a velikostech totiž stále častěji plní nové a nové funkce. Jaké to jsou, i to se diváci v jednotlivých dílech seriálu dozvědí.

droned-100-gallery-10Drony nemusejí jen bombardovat nepřístupná území. Mají i jiná, praktická a mnohem více pacifistická využití. Možná jste v posledních letech byli na svatbě nebo jiné rodinné oslavě, kde dron figuroval jako fotografické náčiní. Snímky a videa z ptačí perspektivy jsou jistě velmi efektní. Ovšem parafrázujeme-li slavnou repliku Stelly Zázvorkové z filmu Pelíšky, „piloti helikoptér nebudou mít co žrát.“

droned-100-gallery-5Štáb seriálu sleduje inovativní americkou start-upovou firmu Pigeon Vision, která se specializuje na filmování záběrů ze vzduchu a zakázkovou úpravu (či chcete-li tuning) dronů dle přání konkrétních zákazníků. U některých vzbuzuje pojem dronu obavy ze špehování a ztráty soukromí, na poplach ovšem bijí třeba také ekologové kvůli ptákům či úřady, jež mají na starosti leteckou bezpečnost. Rozptýlí seriál Drony tyto obavy u vás? Zkuste se podívat a vytvořte si vlastní názor.

V jednotlivých epizodách seriálu uvidíte například:

• jak probíhá výroba dronu, který umí vysílat data o počasí včetně síly a směru větru a zároveň natáčí závod plachetnice, jejíž posádka data z dronu využívá pro optimalizaci svých činností;

• unikátně zkonstruovaný dron odolný vůči vodě a vlhkosti, který umí v moři na dálku detekovat žraloky a sledovat je díky své podpoře zvláštní technologie snímkování;

• i další projekty rodinného podniku, který vymýšlí řešení na míru také slavným osobnostem.

Drony, dokumentární seriál o bezpilotních letounech a jejich využití, bude možné sledovat na kanálu Viasat Explore vždy v pátek mezi 11. listopadem a 9. prosincem od 21:45 hodin.

Více z rubriky Počítače

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.