Sociální sítě
Nahoru

Oranžové víno: Novinka moravského vinařství Arte Vini

Nekonvenční oranžová vína každým rokem sílí na popularitě. Na vznikající trend reaguje také moderní moravské vinařství Arte Vini. Na trh uvádí své jantarově zlatavé víno Orange Reserve 2015 z vyzrálých hroznů odrůdy Pálava, které přes osm týdnů macerovaly na slupkách. 222„Hit oranžových vín začíná přerůstat kruhy znalců i gurmetů. Novinka od vinařů Arte Vini je přírodní suché bílé víno, které se vyznačuje výraznou komplexní vůní a především hlubokou zlato-oranžovou barvou,“ vysvětluje Tomáš Brůha, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits, která ve svém portfoliu nabízí kompletní sortiment vín Arte Vini. Orange ReserveOranžová vína se už přes 10 tisíc let vyrábějí v Gruzii za pomoci obrovských hliněných nádob, které se označují pojmem kvevri. Celosvětově se tato netradiční vína proslavila především v devadesátých letech díky italským a slovinským vinařům. Dnes se „orange“ produkuje po celém světě včetně Španělska, Rakouska, USA, Chorvatska nebo Austrálie. Ve vinařství Arte Vini pro své Orange Reserve používají výhradně hrozny odrůdy Pálava z nejstarších vinic s jílovo-sprašovým podložím v oblasti Znojma. „Výroba takzvaných oranžových vín spočívá především v maceraci. Vybírají se pouze optimálně vyzrálé a zcela zdravé bílé hrozny, které se před lisováním ponechají několik týdnů nebo rovnou měsíců macerovat se slupkami,“ upřesňuje Brůha. Po pomalém přírodním kvašení následuje lisování a zrání vína v použitém dubovém sudu po dobu více než 12 měsíců. Clipboard0111Intenzivní zlatavé víno zaujme komplexní chuťovou synergií ovoce a exotického koření. Jeho aroma nabízí například tóny vanilky, hřebíčku a květů. Oranžové víno se dá párovat například s těstovinami nebo asijskými pokrmy a masem. V portfoliu Arte Vini novinka doplní více než 12 oblíbených vín, mezi nimiž figurují mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Pinot Noir a Sauvignon. První degustace nového Orange Reserve od moderního moravského vinařství proběhla 9. listopadu v karlínském bistru a prodejně delikates Premier Mercato. LAURENZ V.Arte Vini, Orange Reserve 2015

Intenzivní víno s jantarově zlatou barvou s oranžovými záblesky. V aroma neuniknou tóny růžových květů, žlutého vyzrálého ovoce, vanilky či výrazného hřebíčku. Harmonická chuť v sobě kloubí ovoce s exotickým kořením a osvěžující kyselinkou. Moravské víno Orange Reserve nabízí plné tělo, jemnou a přitom pevnou texturu, kterou zakončuje dlouhý příjemně kořenitý závěr.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.