Sociální sítě
Nahoru

Oranžové víno: Novinka moravského vinařství Arte Vini

Nekonvenční oranžová vína každým rokem sílí na popularitě. Na vznikající trend reaguje také moderní moravské vinařství Arte Vini. Na trh uvádí své jantarově zlatavé víno Orange Reserve 2015 z vyzrálých hroznů odrůdy Pálava, které přes osm týdnů macerovaly na slupkách. 222„Hit oranžových vín začíná přerůstat kruhy znalců i gurmetů. Novinka od vinařů Arte Vini je přírodní suché bílé víno, které se vyznačuje výraznou komplexní vůní a především hlubokou zlato-oranžovou barvou,“ vysvětluje Tomáš Brůha, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits, která ve svém portfoliu nabízí kompletní sortiment vín Arte Vini. Orange ReserveOranžová vína se už přes 10 tisíc let vyrábějí v Gruzii za pomoci obrovských hliněných nádob, které se označují pojmem kvevri. Celosvětově se tato netradiční vína proslavila především v devadesátých letech díky italským a slovinským vinařům. Dnes se „orange“ produkuje po celém světě včetně Španělska, Rakouska, USA, Chorvatska nebo Austrálie. Ve vinařství Arte Vini pro své Orange Reserve používají výhradně hrozny odrůdy Pálava z nejstarších vinic s jílovo-sprašovým podložím v oblasti Znojma. „Výroba takzvaných oranžových vín spočívá především v maceraci. Vybírají se pouze optimálně vyzrálé a zcela zdravé bílé hrozny, které se před lisováním ponechají několik týdnů nebo rovnou měsíců macerovat se slupkami,“ upřesňuje Brůha. Po pomalém přírodním kvašení následuje lisování a zrání vína v použitém dubovém sudu po dobu více než 12 měsíců. Clipboard0111Intenzivní zlatavé víno zaujme komplexní chuťovou synergií ovoce a exotického koření. Jeho aroma nabízí například tóny vanilky, hřebíčku a květů. Oranžové víno se dá párovat například s těstovinami nebo asijskými pokrmy a masem. V portfoliu Arte Vini novinka doplní více než 12 oblíbených vín, mezi nimiž figurují mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Pinot Noir a Sauvignon. První degustace nového Orange Reserve od moderního moravského vinařství proběhla 9. listopadu v karlínském bistru a prodejně delikates Premier Mercato. LAURENZ V.Arte Vini, Orange Reserve 2015

Intenzivní víno s jantarově zlatou barvou s oranžovými záblesky. V aroma neuniknou tóny růžových květů, žlutého vyzrálého ovoce, vanilky či výrazného hřebíčku. Harmonická chuť v sobě kloubí ovoce s exotickým kořením a osvěžující kyselinkou. Moravské víno Orange Reserve nabízí plné tělo, jemnou a přitom pevnou texturu, kterou zakončuje dlouhý příjemně kořenitý závěr.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.