Sociální sítě
Nahoru

Český Ford a Martin Prokop: společně na Rally Dakar 2017

Historicky nejúspěšnější český rallyový jezdec, mistr světa 2009 v kategorii JWRC a dlouhodobý účastník světového soutěžního šampionátu s vozem Ford Fiesta RS WRC, Martin Prokop, vyrazí na nadcházející Rally Dakar 2017 se zcela novým vozem Ford F-150 Raptor. Jak vlastně k tomuto spojení došlo? „V šampionátu WRC už mám za sebou víc než sto startů. Je to pořád krásný sport, ale všechno se tu tak nějak stále dokola opakuje. A tak jsem se začal rozhlížet po nějaké nové výzvě, pokud možno v disciplíně blízké rally, se kterou jsem spojil celou svou dosavadní sportovní kariéru,“ vysvětluje Martin Prokop. „Jak víte, loni jsem si Dakar zkusil poprvé – a byl jsem z něho úplně nadšený. Ne tak ale z práce týmu ani z některých dalších věcí. Proto jsem si slíbil, že se na Dakar za rok vrátím, ale tentokrát už s vlastním týmem a vlastním autem. A své sliby jsem zvyklý plnit.“

Ford F-150 Raptor_Martin Prokop a Ilka Minor (2)Martin Prokop nastoupí v kategorii osobních speciálů T1, která dává týmům poměrně velkou konstrukční volnost. Prokopův Ford tak je postaven na podvozku speciální konstrukce, pohání ho pětilitrový osmiválec z Fordu Mustang a karoserie – jakkoli z jiných materiálů a drasticky odlehčená – je inspirována designem vozu Ford F-150 Raptor modelového roku 2017.

Prokopůlv Raptor při posledním testu ale ještě v provizorním designu (2)Martin odjel s Fordem Fiesta RS už několik sezón šampionátu WRC a po celou tu dobu s ním úzce a k oboustranné spokojenosti spolupracujeme,“ komentoval nový projekt Martin Linhart, ředitel externí komunikace českého Fordu. „Proto bylo logické, že při volbě sportovního nářadí pro Dakar nejdříve hledal mezi modely s modrým oválem ve znaku – a my jsme tomu velmi rádi a vidíme to jako vyvrcholení dosavadní spolupráce.“

A jaké jsou vlastně cíle týmu MP Sports CZ a jeho jezdce Martina Prokopa pro Rally Dakar 2017? „To je úplně jednoduché,“ komentuje to jezdec. „Chceme prostě vidět cíl. Auto sice máme připravené výborně, hodně jsme testovali, já absolvuji speciální fyzickou přípravu, ale to všechno nám na téhle nevyzpytatelné soutěži nemusí být nic platné. Takže naším hlavním cílem je opravdu soutěž dokončit – a cokoli nad to budu považovat za úspěch!“ Rally Dakar startuje 2. 1. 2017 v paraguajském městě Asunción a Martina Prokopa v ní z pozice spolujezdce bude navigovat velezkušená Rakušanka Ilka Minor.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.