Sociální sítě
Nahoru

Král mistrné obuvi vystaví své skvosty v Praze

10

Od 11. srpna do 12. listopadu má pražské Museum Kampa tu čest hostit výstavu legendárního návrháře obuvi Manola Blahnika nazvanou The Art of Shoes. Po Paláci Morando v Miláně a Státním muzeu Ermitáž v Petrohradě je Praha další evropskou metropolí, kam výstava zavítá. Z pražské Kampy poputuje do Národního uměleckoprůmyslového muzea v Madridu, v roce 2018 pak do Baťova muzea obuvi v Torontu. Sám velký módní guru Manolo Blahnik přijede výstavu osobně zahájit.

2001-02_CADIZ (kopie)

The Art of Shoes je intimní retrospektivou 45 let práce jedné z nejvlivnějších postav módní umělecké scény. Blahnikova invence a důmyslné řemeslo se spojily, aby překonaly hranice mezi módou a uměním. Z více než 30 tisíc unikátních návrhů v proslulém soukromém archivu vybral Manolo Blahnik společně s kurátorkou dr. Cristinou Carrillo de Albornoz 212 bot a 80 původních kreseb jako osobní reflexi své práce, zachycující podstatu osobitého designu prostřednictvím jeho vášní a inspirace: architektury, umění, botaniky, literatury, filmografie, 18. století, Itálie, Ruska, Španělska a mnoha dalších kulturních a společenských podnětů a vlivů, jež ho fascinovaly. V souladu s podstatou kulturní výměny bude putovní výstava The Art of Shoes cestovat po oceňovaných a prestižních místech, významných pro Manola Blahnika, jeho práci a život.

David Hughes July 2016-Unknown-2

„Možnost mít výstavu právě v Praze je pro mě velice osobní,“ říká Manolo Blahnik. „Můj tatínek byl Čech, proto se velmi těším na tuto instalaci a práci s lidmi, kteří mají stejné kořeny jako já.“ Kreativní výběr zahrnující časové rozmezí od raných sedmdesátých let do dneška obsahuje i kolekci bot Marie Antoinetta, kterou Manolo Blahnik vytvořil s držitelkou Oscara Milenou Canonero pro film Sofie Coppoly Marie Antoinetta (2006). Návštěvníky výstavy oslní nahlédnutí do Blahnikova výjimečného a komplexního světa pomocí exkluzivních záběrů jeho samotného při práci a jeho oslavovaných uměleckých kreseb a náčrtů. Expozice bude rozdělena do šesti tematických částí. První část nazvaná Gala prezentuje Blahnikovy nejpůsobivější boty, druhá představí – prostřednictvím bot inspirovaných Španělskem, Itálií, Afrikou, Ruskem, Anglií a Japonskem – hlavní geografické a environmentální vlivy. Třetí část ukáže jeho fascinaci uměním a architekturou, čtvrtou tvoří příroda reprezentující jeho intenzivní lásku ke světu flóry. Pátá část Materiály odhaluje propracované detaily, bohatství používaných surovin a barev ve snoubení s vynikajícím řemeslným provedením. Poslední – a nejrozsáhlejší – část expozice Jádro vystavuje boty určené lidem, kteří Blahnika ovlivnili nejvíce, od legendární módní editorky italského magazínu Vogue Anny Piaggi po herečku Brigitte Bardot a krále Alexandra Velikého.

6

Prostřednictvím tohoto unikátního pohledu do DNA designu a barevného vesmíru Manola Blahnika expozice vyzývá diváky, aby začali o botách přemýšlet jinak, mimo módu, aby o nich uvažovali jako o čistě imaginativních a dynamických objektech, nositelích umělecké formy, nezávisle na jejich vlastní osobnosti. Výstavu doplní publikace nakladatelství Skira/Rizzoli Manolo Blahnik The Art of Shoes z pera kurátorky Cristiny Carrillo de Albornoz. Kniha vzniklá z rozhovorů s Blahnikem provádí čtenáře jeho motivacemi i entuziasmem komplexně, od A do Z. Ke koupi bude ve všech participujících muzeích či prostřednictvím on-line portálu: manoloblahnik.com.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.