Sociální sítě
Nahoru

Bar and Books: bary plné knih a života

Raju S. Mirchandani – majitel exkluzivní sítě pěti podniků Bar and Books, milovník života, krásných žen, kvalitního alkoholu a prvotřídních doutníků – mediální pozornost příliš nevyhledává. Pokud se však rozhodne udělat výjimku, stojí za to. Povídat si s tímto gentlemanem o tom, jakým způsobem rozjel své úspěšné podnikání, je totiž velká zábava.

Než Raju otevřel první podnik v New Yorku, měl za sebou již 15letou praxi ve sféře luxusní gastronomie. Jeho představa, co chce a za čím si jde, byla tedy zcela jasná. Od konkurence se lišil zejména v tom, že od začátku spoléhal pouze na vlastní cash flow. Tohoto přístupu se ostatně drží dodnes.„Žádné půjčky, žádné úvěry, žádný rodinný kapitál. Pracoval jsem vždy s tím, co jsem si našetřil. Mojí velkou výhodou bylo, že jsem v práci trávil tolik hodin, že jsem takřka neměl čas utrácet,“ směje se majitel, zakladatel a CEO Bar and Books.

První ze sítě elegantních „cigar“ barů v New York City, Hudson Bar and Books, otevřel návštěvníkům své brány v roce 1990. Počáteční investice 40 tisíc amerických dolarů se majiteli vrátila již po jednom roce. Svět luxusní whisky, doutníků a koktejlů inspirovaných bondovkami si totiž poměrně záhy získal plno příznivců. To vše bez cílených marketingových kampaní: bohatě stačilo spolehnout se na ústní doporučení.

web_Raju S. Mirchandani 2

Vzdělání jako základ úspěchu

Když Raju vypráví o svém podnikání, neubráníte se údivu nad hladkostí jeho průběhu a marně hledáte nějaké magické zaklínadlo, které mu cestu k úspěchu usnadnilo. Realita je však mnohem prozaičtější. Raju spřádá plány s rozvahou, umí si vše dokonale propočítat a vždy pracuje jen s tím, co má aktuálně k dispozici.

U sebe i svého personálu považuje za klíčové kvalitní vzdělání – kromě hotelového managementu na Middlesex College v Londýně vystudoval také Institute of Hotel Management v Bombaji. Teorii pak doplnil léty praxe, okořenil schopností naslouchat vlastní intuici a instinktům a podpořil nehranou láskou k tomu, co dělá. Jeho recept na podnikání se zjevně osvědčil – během 90. let se zcestovalý podnikatel stal majitelem tří newyorských barů.

web_Podwale Bar and Books - cigar lounge

Expanze do Evropy

V roce 2003 se Raju seznámil s Martinou Peštovou a spolu se zrodem nové lásky se jeho podnikání rozšířilo i do Česka. Typologie amerických a českých zákazníků se podle jeho slov překvapivě neliší. Do Bar and Books míří na obou stranách Atlantiku především bankéři, právníci, politici, expati a známé tváře.

Kromě velkého výběru kvalitních lihovin je pro ně lákadlem také bohatá nabídka doutníků. Bar and Books vyniká mimo jiné v tom, že má jako jediný bar v Česku vlastní značku hand-made doutníků. Úspěch nestojí pouze na vybraném sortimentu, ale také na elegantně dekorovaných interiérech, sofistikované atmosféře, bezkonkurenčním servisu a decentní, zároveň však příjemně uvolněné atmosféře.

web_Mayfair London Dry Gin

Mezi New Yorkem, Prahou a Varšavou

Kromě výše uvedených kvalit jsou pobočky Bar and Books výjimečné také skvěle proškoleným personálem.

„Všichni moji manažeři začínali na nejnižších pozicích a postupně se vypracovávali vzhůru krok za krokem. Tato strategie se mi nesmírně osvědčila. Dnes už mi díky tomu stačí jen dohled z povzdálí,“ směje se Raju, který pravidelně pendluje mezi New Yorkem, Prahou a Varšavou, kde spolu s Martinou otevřeli dosud nejmladší pobočku Bar and Books.

O tom, že svým zaměstnancům poskytl skvělou profesní školu, svědčí mimo jiné i skutečnost, že si mnozí z nich po čase otevřeli vlastní úspěšné bary a restaurace. Jejich samostatnou dráhu Raju sleduje s radostí a s nezastíranou pýchou.

web_Raju S. Mirchandani 1

Po stopách Hemingwaye

Dalo by se říct, že úspěšný podnikatel má ve svých 63 letech takřka vše, co si může přát. Na okázalé hmotné statky si milovník života nijak přehnaně nepotrpí, nejraději utrácí za nemovitosti – vlastní rezidence v New Yorku, Praze, Polsku a Karibiku. Hodně peněz investuje do vzdělání svých podřízených a do své 95leté maminky, která je velkou milovnicí diamantů.

„Kvůli ní nesmím moc polevit,“ směje se s nadsázkou. Ostatně sám tvrdí, že navzdory vlastnictví pěti luxusních barů a tří restaurací zaměřených na indickou a francouzskou kuchyni na svůj největší úspěch teprve čeká. Kromě profesních snů stíhá mít i ty osobní, jedním z nich je odstěhovat se na Kubu – údajně kvůli doutníkům a také po stopách Hemingwaye.

„Co víc si od života přát než slunce, skvělé doutníky a martini?“ ptá se podnikatel laškovně. To, zda je pro něj Kuba zemí zaslíbenou, si chce vyzkoušet co nejdříve.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.