Sociální sítě
Nahoru

Na festivalu v Krumlově spolu s hudbou ochutnáte i irskou whisky

Po šestadvacáté se letos koná Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Zahajovacím galakoncertem ho 14. července odstartují největší hvězdy letošního ročníku – sopranistka Angela Gheorghiu a tenorista Ramón Vargas. Kromě klasické hudby nabídne festival i šanson, muzikál nebo irský večer s ochutnávkou whisky. MHF Český Krumlov 2016 (2)Prezident festivalu Jaromír Boháč chystal letošní program s jasným cílem zachovat vyváženost festivalu a ve všech žánrech nabídnout to nejlepší. „Chceme zachovat rozložení žánrů v kontextu jednotlivých prostor a hracích dnů,“ komentuje Boháč letošní program. Festival zůstává i nadále věrný své dramaturgické tradici a opět nabídne klasickou hudbu, muzikál, šanson i crossover. Od 14. července do 5. srpna proběhne celkem 19 koncertů vedle již tradičních festivalových lokací, jako jsou Pivovarská zahrada, Zahrada Kooperativy, Zámecká jízdárna a Maškarní sál, také na dalších atraktivních místech Českého Krumlova, např. Klášterním kostele Božího těla nebo zámecké zahradě, v níž se uskuteční letošní novinka – závěrečný komponovaný večer s titulem „Noc barokních mistrů“. Mezinarodni hudebni festival Cesky Krumlov 2016, Juan Diego Flórez /tenor/, SOČRRozpočet letošního festivalu se vyšplhal na 40 250 000 Kč. Také z tohoto důvodu došlo ke zrušení koncertu klavíristy Javiera Perianese. Nahradí ho houslistka Maria Solozobova doprovázená Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Mezinarodni hudebni festival Cesky Krumlov 2015, Roger Isaacs /kontratenor/, Musica FloreaMísto koncertu: Maškarní sál Photographer: Libor Svacek; box@fotosvacek.cz;V pátek 14. července zahájí festival galakoncert pod širým nebem v Pivovarské zahradě, na kterém se představí operní diva Angela Gheorghiu a charismatický tenorista Ramón Vargas. Doprovodí je PKF – Prague Philharmonia pod vedením Leoše Svárovského. Ramón Vargas se do Krumlova vrací po šesti letech s těmito slovy: „Vystoupení v Českém Krumlově patří mezi nejkrásnější zážitky v mé kariéře. Před šesti lety jsem měl tu čest zpívat na dvacátém ročníku Mezinárodního hudebního festivalu a nyní se sem vracím, abych s mou skvělou kolegyní Angelou Gheorghiu zahájil ročník šestadvacátý. Je to neskutečné místo, kvalita festivalu a koncertů je velmi vysoká, proto se vracím velmi rád.“ Angela Gheorghiu bude mít na festivalu premiéru. K její účasti Jaromír Boháč dodává: „Chtěli jsme ji hodně let dopředu a až letos se to podařilo.“

Angela_GheorghiuTradiční osou festivalové dramaturgie jsou koncerty klasické hudby v prostorách Státního hradu a zámku Český Krumlov. Z velkých osobností klasické hudby se na 26. festivalovém ročníku představí například violoncellista Mischa Maisky, jež vyniká stylem legendárních virtuosů – velkým tónem a velkými gesty. Spolu s ním vystoupí v Maškarním sále mladá čínská klavíristka Shiran Wang. „Mág houslí a violy“ Julian Rachlin, pro něhož je dokonalá technika zcela samozřejmá, a který navíc velký zájem vzbuzuje i jako dirigent, vystoupí v Zámecké jízdárně s mladou kanadskou violistkou Sarah McElravy za doprovodu Jihočeské filharmonie. Tento koncert je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov, kteří na něj získávají dvě vstupenky zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty. Představí se i řada dalších českých i zahraničních umělců, jako např. trumpetista Marek Zvolánek, houslisté Bohuslav Matoušek a Da Yoon You, violoncellista Petr Nouzovský, kytarista Jesús Castro Balbi, Škampovo kvarteto, Cappella Mariana, Smetanovo trio a další. Mezinarodni hudebni festival Cesky Krumlov 2016, Juan Diego Flórez /tenor/, SOČRVe festivalovém koktejlu hudebních žánrů se mísí osobitá kombinace stylů kvarteta Janoska Ensemble, muzikálové melodie v programu Bravo Broadway s francouzským šansonem Radky Fišarové. Letošním zpestřením je irský večer, který proběhne 22. července v Pivovarské zahradě. Provede jím tradiční irská skupina Altan a nebude chybět ani ochutnávka whisky. Zamecka zahradaCeny vstupenek se pohybují od 290 Kč až po nejdražší lístky za 5990 Kč. O vstupenky je tradičně velký zájem. Například koncert Radky Fišarové je již zcela vyprodaný a na některé další koncerty zbývají poslední lístky. Pokud si tedy v létě chcete užít jedinečný kulturní zážitek v kulisách pohádkového Českého Krumlova, nenechávejte nákup vstupenek na poslední chvíli.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.