Sociální sítě
Nahoru

novinka od Maserati před newyorskou burzou

Maserati GranTurismo MC MY18 at New York Stock Exchange_2017_1

Maserati si vybralo slavnou newyorskou burzu jako netradiční místo premiéry modernizovaného typu GranTurismo pro rok 2018. Přímo u vchodu do budovy burzy se světu poprvé ukázalo provedení GranTurismo MC (zkratka Maserati Corse) v šedé barvě Grigio Granito a s propracovaným koženým čalouněním v černém odstínu. Ředitel Maserati Reid Bigland měl v rámci této události možnost tradičním zazvoněním na legendární zvon ukončit obchodování ve čtyři hodiny odpoledne tamního času (22 hodin středoevropského času).

Kromě restylizovaného typu GranTurismo MC se před budovou burzy představuje celá modelová řada Maserati: černý sedan Ghibli SQ4 Nerissimo Edition (v dubnu uvedená verze určená pouze pro americký a kanadský trh) s čalouněním kombinujícím černou a červenou barvu, dále luxusní model Quattroporte GTS GranLusso v modrém laku Passione a s interiérem vylepšeným o hedvábné doplňky módní značky Ermenegildo Zegna, ale chybět nesmí ani první SUV ve stoleté historii značky Maserati, model Levante v bílé barvě, a to s 350koňovým motorem a černo-červeným vnitřkem. Vedle soudobých vozů značky Maserati mohou Newyorčané při této příležitosti obdivovat také unikátní historický vůz připomínající slavnou závodnickou minulost italské automobilky: modré Maserati Tipo 151, jeden z pouhých tří vozů, které kdy byly vyrobeny. Jde o exemplář, jenž se v roce 1962 zúčastnil závodu 24 hodin Le Mans.

GRANTURISMO MODELOVÉHO ROKU 2018: LEPŠÍ VE VŠECH SMĚRECH

Model GranTurismo nese všechny důležité znaky, díky kterým se Maserati stalo italskou ikonou. Jedná se o nejnovější vůz navržený designérským studiem Pininfarina a od svého uvedení v roce 2007 se stal jedním z nejvýraznějších vozidel kategorie GT. Čtyřsedadlové kupé může být považováno za vrcholné spojení klíčových hodnot Maserati, představujících vášeň, špičkovou technologii a detailní dílenské zpracování. To je unikátní i mezi supersportovními vozy, hlavně zásluhou nadčasových tvarů a pohodlného interiéru pro čtyři cestující. V historické továrně Viale Ciro Menotti v Modeně vzniklo již více než 37 tisíc vozů modelové řady GranTurismo a GranCabrio a právě nyní míří do výroby nové provedení tohoto ikonického modelu. Dostal ještě elegantnější a aerodynamicky účinnější karoserii, zdokonalený interiér a špičkový systém palubního rozhraní.

Maserati GranTurismo MC MY18 at New York Stock Exchange_2017_2

Modely GranTurismo nyní tvoří dvě jasně rozlišitelné verze: Sport a v New Yorku vystavená MC. Obě pohání atmosféricky plněný osmiválec o objemu 4,7 litru, který se ručně montuje v továrně Ferrari v Maranellu. Jeho parametry jsou obdivuhodné – výkon dosahuje 460 k při 7 000 otáčkách za minutu, točivý moment vrcholí 520 Nm při 4 750/min. Šestistupňová samočinná převodovka ZF se nachází hned za blokem motoru. Tým tvůrců v designérském centru Maserati v Turíně přistoupil k modernizaci velmi zodpovědně a s respektem k původně navrženým liniím. Nová, výrazná maska chladiče připomínající žraloka je inspirována studií Alfieri a zdůrazňuje plasticitu při čistě čelním pohledu. Spolu s nově navrženými zúženými vstupy vzduchu se modifikovaná příď podílí na nižším koeficientu čelního odporu vzduchu, který klesl z 0,33 na 0,32. Zadní nárazník byl také upraven tak, aby zachoval přirozenou eleganci osobitého kupé i kabrioletu a přitom vylepšil stylizaci verzí Sport i MC.

Oproti provedení z předchozího roku nabízí GranTurismo 2018 ještě o něco lepší dynamiku. Zrychlení 0–100 km/h proběhne u varianty Sport za 4,8 s a nejvyšší rychlost činí 299 km/h, lehčí verze MC dokáže akceleraci stlačit na 4,7 s a ručka rychloměru se zde zastaví až na hodnotě 301 km/h. Interiér vozu nabízí i nadále bezkonkurenční prostor a pohodlí pro čtyři cestující, a to i díky individuálním sportovně řešeným sedadlům s luxusní kůží Poltrona Frau a s integrovanými opěrkami hlavy. Komfortní italský vůz je ale samozřejmě k dostání také v provedení kombinujícím tradiční kůži a kůži Alcantara. Zásadní modernizaci pro rok 2018 představuje palubní systém na té nejvyšší dostupné úrovni. Jeho středem je velký dotykový displej s obrazovkou o úhlopříčce 8,4 palce v kombinaci s audiosystémem Harman Kardon Premium Sound. Prvotřídní infotainment je kompatibilní se systémy pro zrcadlení telefonů Apple CarPlay a Android Auto. K intuitivnímu používání všech funkcí slouží zdvojený otočný ovladač z hliníku, umístěný ve snadném dosahu na středové konzole. K páce samočinné převodovky se přesunuly ovladače pro výběr jednoho z nastavených jízdních režimů.

Na český trh modernizované GranTurismo dorazí v průběhu září, společnost Scuderia Praha jako výhradní zastoupení značky Maserati pro ČR přijímá objednávky už nyní.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.