Víno, jídlo, pláže, památky, noční život… Portugalský Lisabon má tohle všechno a navíc si stále zachovává autentickou atmosféru. Možná proto je aktuálně tolik trendy.
Portugalská metropole dýchá mimořádnou atmosférou. Turisté ji už samozřejmě objevili, nelze si nevšimnout, že Lisabon je aktuálně jedním z evropských cestovatelských hotspotů, ale i přes vlnu náhlé popularity si pořád zachovává autentičnost. Komplexní představu o městě vám zprostředkují pro Lisabon tolik typické žluté tramvaje, z jejich oken navíc můžete pohlédnout do tváře opravdovému všednímu Lisabonu. Za necelé dvě hodiny vás úzkými uličkami provedou kopcovitým městem a vy si můžete jen dělat poznámky, kde byste se chtěli při následné procházce zastavit.
Geometrie romantiky
Architektura města je velmi specifická, po pár desítkách minut na cizince začne dotírat pocit, že je tady něco „jinak“. Je to tím, že rozvržení města je staré teprve dvě a půl století, Lisabon musel být po fatálním zemětřesení v roce 1755 z velké většiny nově postaven a samozvaným architektem padlé koloniální perly se stal vládce země, markýz de Pombal. Dlouhé ulice jsou tak koncipovány v sterilně pravoúhlém systému, takže doslova na každém rohu na vás čeká překvapení v podobě otevření úplně nové skryté městské scenérie. Domy v centru Lisabonu jsou na evropský standard značně zanedbané a často opuštěné, ale jejich kulisy dodávají teplým večerům provázeným mořským vánkem na nové úrovni romantiky.
Jezte, jezte, jezte – a pijte
Lisabon je hodně o jídle, na každém rohu tady vůli sběratelů chuťových zážitků pokouší restaurace a malá bistra, v podloubích zapadlé bohémské kavárny a město až dlouho do noci pulzuje životem na zahrádkách a terasách, odkud se skupinky pomalu trousí do místních barů, kde zábava končí až s prvními ranními paprsky slunce. Byla by skoro škoda v Lisabonu jíst něco jiného než mořské plody, dary chladného oceánu jsou tady opravdu štědré a Portugalci vědí, jak s nimi nakládat. Must have položkou na lisabonském gourmet seznamu je určitě středomořský humr, v podstatě velká langusta s ostny a mimořádně chutným masem. V každé zemi vám budou lidé tvrdit, že mají skvělá lokální vína – v Portugalsku je to ovšem bezezbytku pravda. Specialitou je tady osobité kořeněné vinho verde, za vyzkoušení – a to nejlépe opakované – ovšem stojí také lehká šumivá espumante s osvěžující jiskřivou chutí. Obzvlášť v kombinaci se sardinkami na stovky způsobů, portugalským téměř národním jídlem nebo čerstvými krevetami se dá espumante branco popíjet hodiny a hodiny.
Mág Avillez
Simplicitu prosté přímořské kuchyně vyvažují fine dinning restaurace, lisabonská scéna nabízí pět michelinských podniků, jeden dokonce dvouhvězdičkový – chcete-li zamířit na jistotu rovnou k tomu nejlepšímu, rezervujte si stůl v Belcanto. Kuchyni tady vládne José Avillez a pokud byste neměli náladu na pomalou degustaci v Belcantu, nabízí se ještě možnost zajít do jeho bistra Bairro do Avillez v živé čtvrti Chiado, kde je prostředí samozřejmě o poznání více casual. Nenechte se ale zmást neformálním konceptem, rezervace je nutná několik dní předem.
Základna: Martinhal Chiado
Opravdu autentický Lisabon na vás čeká v živé pulzující čtvrti Chiado. Svou nejnovější pobočku tady má lokální síť pětihvězdičkových rodinných hotelů Martinhal, odkud je to pár minut k moři, na místní centrální trh i k nejzajímavějším památkám. Kromě skvělé lokace a výjimečně empatického servisu orientovaného na rodiny s dětmi hotel nabízí interiéry plné odlehčeného lokálního designu – nesmí chybět ani pro Portugalsko tolik typický korek nebo díla současných portugalských umělců.