Sociální sítě
Nahoru

Jak poznat dobrého kouče?

Návodů na lepší život je v posledních letech plný internet, stejně jako lidí, kteří se vám k vysněnému ideálu snaží dopomoci. Jak se v poněkud nepřehledné nabídce koučovacích služeb zorientovat a nešlápnout přitom vedle?

web_shutterstock_462022360

FOTO: Shutterstock

S koučem si musíte v první řadě „sednout“ po lidské stránce. Pokud se to podaří, sledujte další důležité ukazatele. Především, zda:

  1. je schopen vám říct podstatné informace o sobě. Zejména prozradit, kde a co studoval, jaká je jeho praxe a doložit potřebné reference. Měl by vám přesně popsat, jak pracuje, aby vám bylo jasné, jestli je tím, koho hledáte.
  2. umí dobře naslouchat, a to nejen tomu, co mu říkáte, ale vnímá vše, co s vámi přichází – náladu, dynamiku řeči i pohybů, celkový kontext vašeho života.
  3. dokáže volit flexibilní přístup. Každý jsme jiný, máme jinou realitu, jiné možnosti a přístupové kódy. Kouč by měl být schopen použít ty nástroje, které se hodí právě pro vás.
  4. nemáte pocit, že jde o plané „tlachání“. „Koučování podle pravidel a etického kodexu ICF (International Coaching Federation) je striktní. Je to strukturovaný rozhovor, který musí obsahovat určité kroky tzv. kompetence. Nejde tedy jen o jakési popovídání, ale o intenzivní práci, která je pro klienta docela náročná,“ zdůrazňuje Mirka Čejková.
  5. je schopen říct, že s vámi z jakéhokoliv důvodu nechce pracovat.

Více informací najdete v aktuálním vydání časopisu TOP CLASS (4/2017).

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.