Sociální sítě
Nahoru

Chytrá elegance v podání značky Kronaby

Přestože je Skandinávie ve světě hodinek proslulá spíše svým strohým designem a přímočarostí, dokáže v mnohém překvapit i po stránce technologického vývoje. Důkazem toho jsou Kronaby. Náramkové hodinky svou estetikou věrné původu, nicméně inteligentnější než se může na první pohled zdát.

DSC_8087Domovem nového hráče na poli chytrých technologií se stalo švédské Malmö. Právě zde, v prostorách bývalých doků, ve kterých byla v roce 1914 spuštěna na vodu legendární švédská ponorka Svärdfisken, postavila své kanceláře, laboratoře a vývojová centra společnost Anima stojící za značkou hodinek Kronaby. A proč je tak důležitá? Na rozdíl od mnoha ostatních hráčů světového trhu totiž sama zvládla produkci chytrých modulů pro své hodinky. A nejenom to. Velmi úspěšně se jí je podařilo integrovat do čtyř různorodých modelových řad Apex, Sekel, Nord a Carat nesoucích klasický vzhled.

DSC_8109S pomocí několika švýcarských krokových motorků se podařilo sestavit hned trojici různých strojků, jež značka označuje jako BT001, BT002 a BT003. Jejich ohromnou devizou je skutečnost, že dokáží pracovat samostatně i ve spárování s mobilním telefonem celé dva roky, což u mnoha chytrých hodinek je pouze sci-fi, neboť ty je potřeba dobíjet dennodenně. Trojice různých kalibrů pak definuje funkce, respektive indikace, na číselníku hodinek. Tím nejkomplikovanějším je bezesporu první zmiňovaný. Využívá tedy dvě centrální ručky starající se o přesnou indikaci času, přičemž další dvojice, umístěná mimostředně na pozici 6, může indikovat duální čas, upozornit na procentuální splnění nastavení denních cílů aktivit a nebo třeba připomínat budící čas.

DSC_8085Možností je ohromné množství a lze je nastavovat jednoduše v aplikaci vyvíjené taktéž v prostorách společnosti. Praktická je možnost nastavení vibrace hodinek při příchozím volání, přičemž se nabízí i selekce volajících. V praxi to znamená, že zvolíte pouze ty, na které chcete jemnými vibracemi upozornit – tedy ty, kteří se vám mohou dovolat, jako jsou rodiče, děti atd. Díky hodinkám na zápěstí lze do 30 metrů také najít ztracený mobil a nebo vůz na parkovišti nákupního centra.DSC_8091Je jen otázkou času, kdy chytré hodinky prostřednictvím spárování s mobilním telefonem, budou umět ovládat téměř vše. Právě na tuto problematiku se zaměřil i ředitel výroby Jonas Morän. Kromě práce s GPS, se kterou lze například sledovat pohyb dětí a jejich cestu do školy, se začal věnovat také problematice chytré domácnosti. V aplikaci telefonu využívající iOS nebo Android tak stačí doinstalovat funkci IFTTT sdružující jednotlivé aplikace. Hodinky se tak stanou jakýmsi dálkovým ovládáním, které stištěním jediného tlačítka umožní zhasnout/rozsvítit, otevřít vchodové dveře či ty garážové, případně spustit hudbu z domácí aparatury a vytvořit snímek z nastaveného fotoaparátu.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.