Sociální sítě
Nahoru

Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí brzlík do Dlouhé ulice, se přesunul na jedno z nejméně pravděpodobných míst – do historických prostor Anežského kláštera na Starém Městě pražském.

Jeden z porotců oblíbené soutěže MasterChef tak nabízí své elixíry s afrodiziakálními lanýži na místě, kde se kdysi potkávali klarisky s františkány. Náhoda? Kontrast světů, dalo by se namítat, ale i přesto si stálá klientela našla ke své oblíbené francouzsko-české kuchyni svou cestu a místo přijala se zalíbením za své.

Dokud budou paprsky podzimního slunce ještě hřát, bude totiž možné stále degustovat tradiční pokrmy, jako je lehce zauzený telecí tatarák (290 Kč) či šneci po Burgundsku (360 Kč), pod staletou lípou, a to na samém okraji klášterních zahrad lemovaných stále fascinující cisterciáckou raně gotickou architekturou.

Co se týče interiéru samotné restaurace, je zřejmé, že historické prostory nedovolují extrémní zásahy, a tak je styl přizpůsoben dosavadním možnostem. To se však snad brzy změní.

Každopádně nic to nemění na kvalitě podávaných chodů a vytříbených vínech z místní vinotéky. Jako hlavní chod doporučujeme poměrně pečené kuřecí suprême s lanýžovou omáčkou (590 Kč) či pány často vyhledávaný hovězí rump steak U.S.D.A. Prime Beef (590 Kč).

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.