Sociální sítě
Nahoru

Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí brzlík do Dlouhé ulice, se přesunul na jedno z nejméně pravděpodobných míst – do historických prostor Anežského kláštera na Starém Městě pražském.

Jeden z porotců oblíbené soutěže MasterChef tak nabízí své elixíry s afrodiziakálními lanýži na místě, kde se kdysi potkávali klarisky s františkány. Náhoda? Kontrast světů, dalo by se namítat, ale i přesto si stálá klientela našla ke své oblíbené francouzsko-české kuchyni svou cestu a místo přijala se zalíbením za své.

Dokud budou paprsky podzimního slunce ještě hřát, bude totiž možné stále degustovat tradiční pokrmy, jako je lehce zauzený telecí tatarák (290 Kč) či šneci po Burgundsku (360 Kč), pod staletou lípou, a to na samém okraji klášterních zahrad lemovaných stále fascinující cisterciáckou raně gotickou architekturou.

Co se týče interiéru samotné restaurace, je zřejmé, že historické prostory nedovolují extrémní zásahy, a tak je styl přizpůsoben dosavadním možnostem. To se však snad brzy změní.

Každopádně nic to nemění na kvalitě podávaných chodů a vytříbených vínech z místní vinotéky. Jako hlavní chod doporučujeme poměrně pečené kuřecí suprême s lanýžovou omáčkou (590 Kč) či pány často vyhledávaný hovězí rump steak U.S.D.A. Prime Beef (590 Kč).

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.