Sociální sítě
Nahoru

Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí brzlík do Dlouhé ulice, se přesunul na jedno z nejméně pravděpodobných míst – do historických prostor Anežského kláštera na Starém Městě pražském.

Jeden z porotců oblíbené soutěže MasterChef tak nabízí své elixíry s afrodiziakálními lanýži na místě, kde se kdysi potkávali klarisky s františkány. Náhoda? Kontrast světů, dalo by se namítat, ale i přesto si stálá klientela našla ke své oblíbené francouzsko-české kuchyni svou cestu a místo přijala se zalíbením za své.

Dokud budou paprsky podzimního slunce ještě hřát, bude totiž možné stále degustovat tradiční pokrmy, jako je lehce zauzený telecí tatarák (290 Kč) či šneci po Burgundsku (360 Kč), pod staletou lípou, a to na samém okraji klášterních zahrad lemovaných stále fascinující cisterciáckou raně gotickou architekturou.

Co se týče interiéru samotné restaurace, je zřejmé, že historické prostory nedovolují extrémní zásahy, a tak je styl přizpůsoben dosavadním možnostem. To se však snad brzy změní.

Každopádně nic to nemění na kvalitě podávaných chodů a vytříbených vínech z místní vinotéky. Jako hlavní chod doporučujeme poměrně pečené kuřecí suprême s lanýžovou omáčkou (590 Kč) či pány často vyhledávaný hovězí rump steak U.S.D.A. Prime Beef (590 Kč).

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.