Sociální sítě
Nahoru

Zámecká vína, která mají duši

Hrozny pro vína Zámeckého vinařství Bzenec si hlavní vinohradník opečovává ve vinohradech vinařských podoblastí mikulovská, znojemská a slovácká, kam patří i na úrodu Šampionů nejúspěšnější viniční trať Vracov – Klínky.

O svá vína pak pečují v historických sklepech pod bzeneckým zámkem. V rozsáhlých podzemních prostorách je mnoho barikových i ručně vyřezávaných sudů, největší vinné poklady jsou uschovány v archivním sklepě a za velkými dřevěnými dveřmi vás přivítá degustační místnost, které vévodí kulatý stůl z masivu od architekta Ing. Marka Štěpána. Chladné zdi zámeckých sklepů ukrývají po dobu minimálně 24 – 36 měsíců i láhve šumivého vína s označením 1876, které zde po celou dobu zrají. Název získalo podle roku, ve kterém se v zámeckých sklepech města Bzence vyrobilo první šumivé víno v Čechách a na Moravě.

Kvalitu vín Zámeckého vinařství Bzenec potvrzuje i několik významných ocenění, které ve vinařském světě patří k těm nejvyhlášenějším. Nejen pro to vinařství dokazuje, že patří k opravdové špičce. Na jejich vínech si pochutnáte ve vybraných restauracích, ale i v pohodlí domova. Je libo víno bílé či červené?

Šestkrát Šampion Salonu vín a nejen to…

V České republice je zhruba 11 000 vinařů. K nejlepším a nejúspěšnějším se však počítají jen někteří. Jedním z měřítek je, zda a jak dokážou uspět jejich vinařství v celonárodní soutěži Salonu vín, jejíž Šampioni se vyhlašují na konci každého roku (loni v prosinci už podeváté). Nejlepším vínem České republiky z 2199 vzorků pro rok 2019 se přitom už pošesté stalo víno ze Zámeckého vinařství Bzenec, Rulandské bílé, Collection 1508.

Pravdou je, s veškerým uznáním k naší reprezentantce a obrovskou mírou pokory, že si trochu připadám jako Ester Ledecká po dojetí olympijského sjezdu. Když naše víno získalo titul Šampiona Salonu vín v roce 2011 poprvé, byl to neskutečný úspěch. Měli jsme obrovskou radost. A nyní tu stojíme s šestým oceněním. Je to jak z pohádky,“ řekl tehdy Bořek Svoboda, ředitel vinařství.

Více z rubriky Romantika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.