Sociální sítě
Nahoru

Audemars Piguet s ultratenkým kalendářem linie Royal Oak

Již loni se na ženevské výstavě SIHH představil koncept RD#2 – prototyp hodinek z platiny v ultra tenké verzi s věčným kalendářem. Letos se ve vitrínách butiku Audemars Piguet v Pařížské 5 setkáte s opravdickou verzí tohoto modelu. S Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin, tedy časomírou se samonátahem, která je obdařena ultratenkým věčným kalendářem. Strojek měří pouhých 2,89 mm a je ukryt do pouzdra vysokého 6,3 mm, s těmito proporcemi se hodinky řadí mezi nejnovější rekordmany v Haute Horlogerie.

Značka Audemars Piguet ráda mění zaběhlá pravidla a boří hranice hodinářského řemesla. Novinka, která patří do ikonické linie Royal Oak, však v mnohém navazuje na své kořeny. Ať už to byly v roce 1921 nejtenčí kapesní hodinky nebo náramkové hodinky z roku 1938 se strojkem vysokým 1,64 mm. V roce 1955 značka uvedla první věčný kalendář s ukazatelem přestupného roku a dvanáct let na to nejtenčí strojek s automatickým nátahem. V roce 1978, kdy vrcholila quartzová krize, přišla značka s nejtenčím automatickým věčným kalendářem vůbec poprvé, tehdy měřil stojek 3,95 mm a ve výčtu obdobných rekordů bychom mohli pokračovat.

Letošní rekord si zaslouží pozornost z mnoha důvodů, tím nejvýznamnějším je stavba strojku. Inženýři v Audemars Piguet osekali kalibr na minimum a místo tří modulů, které bývají u věčných kalendářů standardem, integrovali vše do jediné vrstvy, kterou vybavili celým mechanismem věčného kalendáře. Design číselníku se saténovým finišem se vzdal vzoru Grande Tapisserie, jinak tolik oblíbeného v kolekci Royal Oak. Hodinky jsou robustní, s vytříbenou estetikou. Vypadají moderně, přesto v sobě nesou tradiční hodnoty značky Audemars Piguet.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.