Sociální sítě
Nahoru

Stavby, které bojují o titul nejlepší světové stavby roku 2019

I letos se na Světovém festivalu architektury (WAF 2019), který se bude konat koncem roku v Amsterdamu, vyhlásí nejlepší světová stavba roku (World Building of the Year 2019).

Morpheus Hotel (Zaha Hadid Architects)

Do užšího výběru se dostalo 534 hotových staveb z více než sedmdesáti zemí světa a téměř všechny jsou dílem světoznámých architektonických studií, mezi které patří třeba Zaha Hadid Architects, ALA Architects či EFFEKT Architects.

Z letošních přihlášených projektů je překvapen také programový ředitel Světového festivalu architektury, Paul Finch: „Jsme překvapeni velkou mírou inovací a nápadů všech staveb letošního ročníku, které ukazují neuvěřitelný rozsah způsobů, jakými architekti reagují na globální klimatické a biologické ohrožení, kterým v současnosti čelíme.“

Jewel Changi Airport (Safdie Architects)

Do užšího výběru se dostalo třeba singapurské letiště Jewel Changi Airport z dílny Safdie Architects, Morpheus Hotel v Macao od Zaha Hadid Architects a třeba také helsinská národní knihovna Oodi od ALA Architects.

Ukázku některých zajímavých staveb, které bojují o vítězný titul, můžete vidět v několika fotografiích k tomuto článku, ale všechny ostatní projekty si můžete prohlédnout přímo na stránkách Světového festivalu architektury zde.

Vessel (Heatherwick Studio)

Lihovar Macallan (Roger Stirk Harbour a partneři)

Radnice ve městě Kiruna (Henning Larsen)

Národní knihovna Oodi v Helsinkách (ALA Architects)

Vyhlídková věž v Camp Adventure v Dánsku (EFFEKT Architects)

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.