Sociální sítě
Nahoru

V Las Vegas vyroste první chytré mini město na světě

Dost bylo kasin a dalších zábavných podniků. Jedna z nejznámějších světových metropolí teď bude známá také díky projektu Bleutech Park, který město udělá trochu chytřejším a zelenějším.

První chytré mini město nebude levnou záležitostí, celý projekt by měl stát až 7,5 miliard dolarů (zhruba 174 miliard Kč) a stavba by měla začít v průběhu prosince letošního roku. Její dokončení bude trvat přibližně šest let.

Mini město, nebo spíše chytrá čtvrť, bude zcela nezávislá na „tradičních energiích“ a k provozu bude využívat pouze obnovitelné zdroje energie. Taktéž budovy budou postaveny z materiálů, které jsou schopny určitým způsobem vytvářet energii, jako například fasády s fotovoltaickým sklem, které dokáže přeměnit světlo na elektřinu či podlaha využívající energii, kterou produkují lidé. Ta je poté použita na topení či chlazení.

Uvnitř města bude vlastní čistička vody a odpadů, ale také lokální čistička vzduchu. V rámci všech těchto služeb budou využívány nejnovější high-tech technologie. Ty budou použity i při samotné stavbě, na které by se měly podílet bezpilotní drony a různé nositelné technologie, které budou se stavbou pomáhat i samotným dělníkům, a to v podobě robotických ramen, díky kterým budou moci dělníci lehce zvedat těžké věci apod.

Tvůrci projektu Bleutech věří na vzestup digitalizace a robotiky i ve stavebnictví, jelikož to dle nich zvýší produktivitu i efektivitu. Nositelné technologie navíc zvýší bezpečnost na pracovišti. Díky stavbě by mělo vzniknout až 25 000 nových pracovních pozic, takže to není o tom, že by roboti ukradli práci lidem.

Las Vegas již nebude známé pouze díky luxusním kasinům

Bleutech Park nabídne luxusní bydlení, kanceláře, maloobchodní prostory, hotely, zábavní podniky, ale mimo jiné také tzv. „workfore housing“, což jsou byty pro lidi, kteří slouží komunitě (zdravotní sestry, učitelé, hasiči, policisté apod.).

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.