Sociální sítě
Nahoru

Jak si sestavit opravdu kvalitní soukromé kino u vás doma?

Návštěvnost českých kin za loňský rok lámala rekordy. Loni do kina zašlo na 16,3 milionu diváků, což je nejlepší výsledek od roku 1993. Není se čemu divit, film je dnes nejpopulárnější umělecká forma a současná kina nabízejí perfektní audiovizuální zážitek.

Ale co když se vám zrovna do kina nechce? Samozřejmě, současné televizory nabízející rozlišení 4K nebo Ultra HD mají skvělý obraz a ve srovnání s top modely let dřívějších jsou prakticky za hubičku. Vzhledem k tlaku na minimalizaci jejich hloubky však jejich miniaturní zabudované reproduktory prakticky nikdy nenabízejí skutečně kvalitní, prostorový zvuk s mohutnými basy.

Kvalitní zvuk vzbuzuje emoce a ty k filmům prostě patří. „Zvuk tvoří na 70 procent zážitku, který si z kina odnášíte. Málokdo si to uvědomuje, ale zvuk je alfa a omega kina, jeho kvalita je důležitější než kvalita obrazu,“ vysvětluje Miroslav Mlčůch, technický ředitel showroomu Voix, který na pražském Starém Městě nabízí audio a video vybavení těch nejprestižnějších světových značek.

Podobný audiovizuální zážitek však lze mít i doma. Řešení se nabízí v podobě audiosestavy, které se lidově už léta říká “domácí kino”. Tedy většinou vícekanálovému systému, kde stereofonní pár hlavních reproduktorů doplňují nejčastěji středový reproduktor neboli „centr“ (jež reprodukuje na 70 procent zvukové stopy filmu, včetně mluveného slova), samostatný subwoofer pro zdůraznění u filmu tak žádaných nejhlubších basů, a dva nebo více menších zadních či bočních efektových reproduktorů, které napomáhají vytvářet dojem prostorového zvuku.

Na trhu je celá řada takových systémů, možností je skutečně mnoho „Pokud chcete zážitek, který se přiblíží tomu, který znáte ze skutečného kina, vyplatí se nešetřit. A to na všech částech tohoto audiovizuálního řetězce,“ upozorňuje Mlčůch. Právě v říjnu loňského roku otevřený Voix ohromil odbornou veřejnost, když prezentoval své vlastní domácí kino sestavené z reproduktorů a zesilovačů značky Ocean Way Audio řízených procesorem Acurus. Jeho celková cena údajně přesahuje čtyři miliony korun.

To však neznamená, že se cena dokonalého filmového zážitku musí pohybovat v milionech. Nejlevnějším systémům je sice dobré se vyhnout, ale slušné ozvučení domácího kina lze pořídit v řádech desítek nebo nižších stovek tisíců korun. Mezi nejlepší značky patří například Kharma, Gato Audio, Dan D’Agostino, Wilson Audio, OceanWay Audio, GoldenEar Technology, PS Audio, Parasound, Paradigm, Atoll, Rouge Audio, dCS, Oracle Audio, Anthem, Audio Art Cable, BANG & OLUFSEN, Bassocontinuo, DreamVision, Genesis, MIT Cables, ProPower či Viola Audio Laboratories.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.