Sociální sítě
Nahoru

Značka Jaguar představila nový bezpečnostní systém, který vás nenechá usnout

Dlouhá pracovní doba, stresující dojíždění a spousta dalších úkolů, které musí lidé v dnešní době zvládnout, mohou být velmi rušivými elementy. Jsme tak zaneprázdnění, že jeden z osmi řidičů připouští, že za volantem usnul. Jde o jednu z příčin, která způsobila až 25 % smrtelných nehod.Značka Jaguar vyvinula systém Driver Condition Monitor, který upozorní řidiče v případě, že bude vykazovat známky ospalosti. Systém sbírá informace z tisíců datových bodů, z nichž některé jsou měřeny každou tisícinu sekundy, včetně systému elektrického posilovače řízení, senzorů na pedálech a sledování celkového chování při řízení. Složité algoritmy vše analyzují, aby bylo přesně určeno, zda je řidič opravdu unavený.

Systém je standardní výbavou modelu E-PACE a celé modelové řady. Na přístrojové desce vozu E-PACE se zobrazí ikona v podobě šálku kávy a v případě potřeby se ozve varovný zvuk.

„Statistiky týkající se řidičů, kteří za volantem usnuli, jsou šokující o to více, když si uvědomíte, že jde o nedostatečně komunikovaný problém. Jakákoli opatření, která pomáhají snížit riziko unavených řidičů, jako je Driver Condition Monitor od Jaguaru, jsou vítána. Jediným skutečným lékem na únavu je odpočinek. Pokud se řidiči cítí unavení nebo pokud je jejich auto upozorní na možnou únavu, měli by na nejbližším bezpečném místě zastavit, vypít nápoj s kofeinem nebo si krátce zdřímnout,“ řekl Edmund King, Director of the AA Charitable Trust.

„V Jaguaru průběžně kontrolujeme nejnovější pokroky v oblasti bezpečnosti vozidel a vyvíjíme inovativní technologie, abychom zlepšili zážitek z jízdy a učinili ji bezpečnější a zábavnější. Systém Driver Condition Monitor a řada pokročilých asistenčních systémů řízení (ADAS) jsou standardně nabízeny napříč celou modelovou řadou Jaguaru,“ dodal David Willey, Assisted and Automated Driving Attributes Senior Manager.

Jaguar E-PACE je také vybaven řadou dalších pokročilých asistenčních systémů řízení, které pomáhají udržet bezpečí řidiče a cestujících. Mezi standardní funkce všech modelů Jaguar patří samočinné nouzové brzdění, asistence pro jízdu v pruhu, tempomat s omezovačem rychlosti, parkovací senzory vpředu a vzadu a couvací kamera.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.