Sociální sítě
Nahoru

Návrat ruské klasiky

Balet Národního divadla vrací do svého repertoáru skutečný klenot mezi výpravnými, dramatickými tituly, balet Oněgin. Ten bezesporu patří k vrcholným dílům Johna Cranka, uznávané špičky světové choreografie, který v něm rozvinul k dokonalosti své výjimečné umění vyprávět příběhy tancem. Národní divadlo tak touto obnovenou premiérou, která proběhne už 20. února, navazuje na započatou linii uvádění Crankových děl. Hudebnímu nastudování celého díla se věnuje dirigent Václav Zahradník.

Čeští diváci mohli tuto inscenaci poprvé vidět v roce 1982, kdy Stuttgartský balet hostoval v dnešní Státní opeře. Na repertoáru Baletu Národního divadla byl titul v letech 2005 – 2012 a v hlavních rolích se tenkrát vystřídala česká baletní špička, například Tereza Podařilová nebo Jiří Kodym – oba za své role získali prestižní Cenu Thálie. Není proto bez zajímavosti, že oba nyní působí jako baletní mistři a na vzniku tohoto představení se také podílejí.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.