Sociální sítě
Nahoru

Tikající pocta: 20 let existence magazínu Zbraně & náboje

Švýcarský výrobce taktických hodinek Traser a český magazín Zbraně & náboje spojili v rámci jedinečného projektu své síly. Fanouškům střelby, respektive tradičního českého časopisu o zbraních, připravili originální dárek. Řeč je o unikátním vzezření hodinek P96 Outdoor Pioneer Evolution, který byl ovlivněn oslavami dvaceti let magazínu na trhu.

Psal se rok 1989, když společnost mb-microtec, vynálezce a jediný světový producent soběstačného systému osvětlení trigalight, odhalila své vůbec první hodinky podřízené čitelnosti, jež byly předurčeny americké armádě. Od té doby zdobilo číselníky jejich hodinek prodávaných pod jménem Traser nespočet log armádních a policejních složek. Pro magazín Zbraně & náboje bylo tedy přirozenou volbou spojit se právě s takto slavnou a významnou značkou. Do karet hrála navíc krásná shoda náhod, zatímco český měsíčník započal oslavy svého 20. výročí v polovině roku 2019, ve Švýcarsku se slavilo také. Jméno Traser si připomnělo 30 let své existence, zatímco mateřská společnost mb-microtec hned 50.

Jako platforma pro speciální edici posloužily robustní hodinky Traser P96 Outdoor Pioneer Evolution v tušově černé barvě. Jejich velmi odolné pouzdro dosahující 44 mm v průměru vzniklo z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, což celé struktuře dodává tuhost a zároveň velmi nízkou hmotnost – a to pod 75 g. Hodinky jsou tak komfortní při nošení a nezatěžují zápěstí ani při střelbě. Jejich korunu tvoří jednosměrně otočná luneta svírající safírové sklíčko a nesoucí pětiminutovou stupnici, která přijde vhod nejenom při měření krátkých časových intervalů, ale například v případě, že se majitel hodinek s nimi dostane pod vodní hladinu (koneckonců hodinky jsou vodotěsné do 200 m). Luneta je navíc po obvodu členitá, takže ji lze ovládat i v rukavicích. Zajímavým doplňkem modelu P96 je také kompas, který lze jednoduše na NATO strap navléknout a využívat jej při orientaci v terénu či lesích.

Design číselníku na první pohled vychází z tematiky světa zbraní: zaměřovací kříž, obrys populární nábojnice 9 mm Luger a trojúhelníkový index na pozici 12 upomínající na atributy leteckých hodinek. Záměrně byla využita i malá hodinová stupnice, zatímco obvod zvýrazňují minuty, tedy konkrétně pětiminutové členění 60 minutové stupnice. Důvodem je důraz na krátké časové intervaly, které jsou v akci daleko podstatnější, nežli hodiny. Překvapením je luminiscenční zvýraznění týkající se pouze obvodových kružnic a číslice 20, decentně připomínající výročí magazínu. Pro absolutní přehled o přesném čase i za tmy je samozřejmě využita technologie Trigalight, tedy konkrétně skleněné trubičky plněné plynným tritiem, které zajišťují stálé světlo až po dobu 25 let. Ty nechybí na ručkách, na hodinových indexech po obvodu číselníku, stejně jako na orientačním bodu otočné lunety, kde je vyveden v oranžové barvě.

Výroční medailon Zbraně & náboje je laserovou rytinou zvěčněn na, čtyřmi šrouby uchyceném, dýnku hodinek. Jeho součástí je i pořadové číslo modelu, kterých vznikne pouze 25, s tím, že příznačně 20 je určeno pro prodej (s cenovkou 8 999 Kč) a 5 zůstane u producentů této edice. Z každých prodaných hodinek bude navíc 1000 Kč poukázáno na charitativní účely, a to konkrétně nadačnímu fondu, který byl založen pro Speciální síly AČR v roce 2011. Special Forces Ultimate Combat System – je výcvik určený především pro speciální ozbrojené složky, který vytvořila Anti Terror Academy. Časopis Zbraně & náboje se stane oficiálním partnerem akce SF-UCS memoriálu štábního praporčíka in memoriam Tomáše Procházky, která se koná 24. října 2020 a kde oficiálně bude předán šek se získaným obnosem Nadačnímu fondu speciálních sil.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.