Sociální sítě
Nahoru

Dokonalé elektrické ticho: Ford Explorer Plug-in Hybrid

V těchto dnech byla oficiálně spuštěna výroba nového Fordu Explorer Plug-in Hybrid. Jde o luxusní sedmimístné SUV s možností jízdy výhradně na elektrický pohon, prvotřídním komfortem a výraznými terénními schopnostmi.

Explorer Plug-in Hybrid kombinuje zážehový motor 3.0 EcoBoost V6 s elektromotorem, generátorem a 13,6kWh lithium-ion trakčním akumulátorem, který se nabíjí z vnějšího zdroje, nebo rekuperací během jízdy. S výkonem 336 kW (457 k) a točivým momentem 825 Nm je Explorer nejvýkonnějším hybridním modelem v nabídce značky Ford.

Nový Explorer je sériově vybaven inteligentním pohonem všech kol, kterému sekunduje desetistupňová samočinná převodovka. K dispozici má sedm přepínatelných jízdních režimů. Komfortně odveze sedm dospělých, utáhne přívěs o hmotnosti 2 500 kg, a přitom nabízí dle normy NEDC dojezd až 48 kilometrů (42 dle WLTP) v elektrickém režimu s nulovými emisemi. Hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 se pohybují od 2,9 l/100 km NEDC (3,1 l/100 km WLTP), respektive 66 g/km NEDC (71 g/km WLTP).

Díky komplexnímu souboru asistenčních technologií a prémiových komfortních prvků se celá posádka může za všech okolností spolehnout na příjemné, pohodlné a bezpečné cestování. Řízení vozu usnadňují systémy jako adaptivní tempomat s funkcí Stop&Go, s rozpoznáváním dopravních značek a vedením uprostřed jízdního pruhu nebo nový couvací brzdový asistent. Varianty ST-Line i Platinum jsou vybaveny audiosystémem B&O se 14 reproduktory, dotykovou obrazovkou o úhlopříčce 10,1 palce, třízónovou elektronicky řízenou klimatizací nebo zabudovaným modemem FordPass Connect modem.

„Explorer Plug-in Hybrid je ztělesněná všestrannost,“ řekl Matthias Tonn, šéfkonstruktér řady Explorer pro Evropu. „Nikdy předtím jsme nenabízeli vůz, který by zvládl náročný terén, snadno odtáhl loď a uměl jezdit po městě jen na elektřinu – to vše v luxusním pohodlí.“

Explorer Plug-in Hybrid je jedním z osmnácti nových modelů, které Ford uvede na evropské trhy do konce roku 2021.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.