Sociální sítě
Nahoru

Lexus Design Award 2020 ocenila projekt, který zamezí plýtvání pitné vody

Mladí designéři z celého světa se utkali v tradiční soutěži, jejímž cílem není jen najít ty nejkrásnější tvary, ale také přinést dokonalou funkčnost, která navíc přinese světu něco pozitivního. Lexus Design Award si proto letos odnesli návrháři z Keni s projektem efektivního a udržitelného využití zdrojů pitné vody.

Tématem letošního ročníku Lexus Design Award byly dva hlavní motivy: uvědomělost a životní prostředí, jejichž naléhavost roste společně s dopady technologického pokroku na svět. vyhrál proto projekt Open Source Communities, který reaguje na problémy rozvojových zemí tím, že podporuje chytře řešené plány s udržitelnými zdroji čisté vody. Autorem je skupina pěti designérů BellTower z Keni.

Na počátku naší cesty stála řada překážek. Vytrvali jsme, abychom náš ctižádostivý návrh mohli jednou realizovat. Díky těmto zkušenostem jsme získali neocenitelnou celoživotní lekci. Všechny naše budoucí návrhy budou v souladu s klíčovými zásadami, které jsme poznali v rámci rodiny Lexus,“ říká autor vítězného projektu John Brian Kamau a naráží tak na to, že v rámci zadání měly projekty obsahovat tři klíčové principy značky Lexus: předvídat, inovovat a zaujmout ve snaze o formování lepší budoucnosti.

Kvůli koronavirovým opatřením rozhodovala historicky poprvé virtuální porota. Pro velké finále soutěže Lexus Design Award 2020 byli po ruce i všichni čtyři mentoři této soutěže, kteří po dobu šesti měsíců podporovali a vedli finalisty při jejich práci.

Držitel hlavní ceny rozšiřuje naši definici designu o systémy financování komunitních projektů a nezapomíná na klíčovou roli čisté pitné vody v životě obyvatel. Tím, jak návrháři řešili budoucí realizaci tohoto projektu a jeho ekonomickou životaschopnost, dokázali posunout náš způsob uvažování o tom, čím design dnes je a čím by mohl být. Tento projekt je nejen nástrojem ke shromažďování a ukládání dešťové vody k bezpečné konzumaci, ale i finanční strategií na podporu celé komunity,“ Jeanne Gangová, porotkyně a zakládající ředitelka studia Gang.

Vítěz získává trofej, kterou navrhl Hideki Jošimoto, vítěz Lexus Design Award 2013 a dnes už zavedený profesionální designér působící v Londýně. „Jelikož tato trofej bude tváří soutěže i v příštích letech, usiloval jsem o jednoduchou a důstojnou formu bez strojenosti, zde vyjádřenou designem, který spojuje smělost a jemnost. Fyzickou podobu trofeje řemeslníci vyřezávají ze dřeva sušeného v kouři a lakují tradiční japonskou technikou. Díky ruční výrobě získává každá trofej srdce a duši, která souzní s mimořádnou kreativitou vítěze,“ říká Hideki Jošimoto.

Celkově se do letošního ročníku soutěže, která podporuje mladé designéry z celého světa, přihlásilo 2042 návrhů ze 79 různých zemí. Už nyní je pak možné posílat přihlášky do Lexus Design Award 2021. Uzávěrka přihlášek končí 11. října.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.