Sociální sítě
Nahoru

Jak vybrat prémiový telefon

Pokud patříte mezi technické nadšence nebo zkrátka uživatele, kteří se nespokojí s mále, určitě vás na trhu nemine nabídka prémiových telefonů. Pojďte se podívat, co vám mohou tato zařízení nabídnout a na co se při nákupu zaměřit.

Hlavní výhody a nevýhody prémiových telefonů

Každý telefon je jiný svými parametry, vzhledem i svou velikostí. Avšak často mívají nejlepší mobily několik společných znaků. Jak již musí být každému jasné, za nákup si budete muset připlatit. Cena zařízení, která se dají označit za prémiové, obvykle začíná na patnácti tisících, avšak není nic výjimečného, když takový model stojí dvacet nebo i více než třicet tisíc. Na druhou stranu můžete počítat, že u top telefonů cena odpovídá kvalitě a že mají opravdu co nabídnout.

U nejlepších telefonů na trhu často najdete nové funkce a moderní výbavu. Pokud výrobce přijde se zavedením jakékoliv zatím málo používané technologické vychytávky, obvykle ji najdete právě u dražší třídy. Až po pár letech se pak stane standardem, který se dostane i do mobilů s nižší cenou. Také můžete počítat s velkým výkonem a skvělým fotoaparátem. Prémiové telefony mají obvykle dobrou kvalitu zpracování a mohou vám vydržet opravdu dlouhou dobu. Na druhou stranu myslete na to, že technologický vývoj jde stále dopředu a to, co je nyní nejvýkonnějším a nejnadupanějším modelem, bude za pár let běžným standardem.

Pro koho má cenu pořízení prémiového telefonu

Jak již jasné z názvu „prémiový telefon“, toto zařízení je pro mnoho lidí známkou prestiže. Pokud patříte například mezi managery velkých firem, poslouží vám nejen svou praktičností, ale také reprezentativním způsobem, stejně jako oblek nebo luxusní hodinky. Samozřejmě nejdůležitější je funkčnost a výkonnost, na kterou se můžete spolehnout. Prémiové telefony ocení především lidé, kteří potřebují být neustále ve spojení se světem a mobil je pro ně nenahraditelný pracovní pomocník. Radost z něj budou mít díky vysokému výkonu i hráči her a díky schopnosti pořizovat dobré snímky i fotografové nebo nadšení cestovatelé.

Výkonost jako hlavní doména

U většiny telefonů vyšší třídy se rozhodně nemusíte bát o výkonnost. Bez problémů si poradí s náročnými aplikacemi i hrami a nebude jim dělat problém ani multitasking. Pokud přeci jen chcete mít jistotu a kontrolu, že vámi vybraný model bude běžet v každé situaci rychle a bez zasekávání, stačí zkontrolovat několik základních parametrů. U většiny prémiových telefonů najdete osmijádrové procesory s kapacitou alespoň 2,5 GHz a operační paměť 8 GB a více. Samozřejmě platí, že čím více, tím lépe. Jediná výjimka platí u iPhonů, které není možné jen na základě těchto parametrů poměřovat s jinými značkami a kde se můžete setkat s nižšími údaji. V porovnání s Androidem má totiž iOS jiné nároky na svůj provoz.

Fotoaparát a jeho kvalita

Další věcí, se kterou můžete u telefonů vyšší třídy počítat, jsou perfektní snímky. Jejich kvalita se mnohdy může dokonce srovnávat s dražším foťákem. Pokud chcete mít jistotu skvělého výsledku, vybírejte mobily, které jsou označené jako „fotomobil“. Patříte-li naopak mezi nenáročné uživatele, co se týká pořizování obrázků, nezklame vás jistě žádný prémiový telefon. V takovém případě se řiďte spíše poměrem ceny a výkonu či kompletní funkční výbavou. Se srovnáním vám pomohou testy mobilních telefonů, které se zabývají celkovým hodnocením těchto zařízení.

Nejlepším vodítkem pro porovnání kvality fotoaparátů top mobilů je srovnání snímků pořízených za přibližně stejných podmínek. Jejich provedení je ve většině případů totiž špičkové, a tak nejvíce záleží na osobních preferencích, zda se vám líbí kontrastnější nebo třeba jemnější fotky. Rozhodně není dobré se řídit jen počtem megapixelů. Mobil se 100 Mpx může pořizovat stejně ostré a hezké obrázky jako konkurenční s 12 Mpx. Velkou roli u telefonů totiž hraje i automatické softwarové zpracování, které v případě fotomobilů a vlajkových lodí funguje výborně.

Další nezbytně důležité parametry

Na rozdíl od výkonu a fotoaparátu, jež jsou hlavním důvodem, proč mnozí lidé volí dražší telefony, existují i parametry, které tak samozřejmé nejsou a na které byste měli při nákupu dávat pozor. Hrají totiž také důležitou roli při používání mobilu. Jedním takovým je kapacita baterie. Při dlouhém cestování nebo celodenním užívání telefonu bez možnosti nabíjení se vám bude hodit co možná nejdelší výdrž. Ačkoliv tato zařízení mají obvykle průměrnou až nadstandardní kapacitu baterie, kvůli vysokému výkonu, zejména kvůli kvalitní obrazovce, je nutné počítat s poměrně rychlou spotřebou energie. V krajním případě lze na cestách použít powerbanku.

Další věcí, na kterou byste se měli zaměřit zejména tehdy, pokud chcete mít v telefonu mnoho aplikací a velkých souborů, je dostatečně prostorné úložiště, popřípadě přítomnost slotu na kartu. Všeobecně platí, že telefon s větší pamětí v rámci jedné modelové řady bývá dražší. Svou roli hraje rovněž ergonomie. Každému vyhovuje jinak velký telefon. Menší jsou skladnější, větší obrazovku zase oceníte při brouzdání na internetu nebo při sledování videí.

Více z rubriky Mobily

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.