Sociální sítě
Nahoru

Imunita je ceněna zlatem. Důvod proč si pořídit vlastní saunu.

Schopnost našeho organismu bránit se před napadením viry je obzvlášť v aktuální celospolečenské situaci krajně žádoucí. Zároveň teď v chladných měsících musí organismus ještě intenzivněji čelit nemocem z prostydnutí nebo těm virovým. Zdravé tělo je díky tomu silnější při boji s ostatními viry. Jednou z nejefektivnějších metod, jak imunitu přirozeným způsobem posilovat, je pravidelné saunování. Moderní finské a infrasauny umožňují tento relaxační a revitalizační zážitek každému v klidu a soukromí vlastního domova.

Kabina finské sauny Freya z pečlivě vybraného smrkového dřeva má čtvercový půdorys a luxusní prosklené průčelí. Za ním vás čeká útulný interiér s členitým uspořádáním tří lavic pro nerušenou relaxaci podle vašich představ. Ty jsou stejně jako veškeré příslušenství precizně zpracovány z dřeva lípy. Zážitek pro tělo i oko je zaručen. Více na mountfield.cz.

Lékaři zdůrazňují i další blahodárné účinky pobytu v sauně, kterými jsou například regenerace a pročišťování organismu.

Pravidelný pobyt v tradiční finské nebo moderní infrasauně přímo v domácnosti je jednou z nejvyhledávanějších a nejpříjemnějších forem pravidelné a intenzivní péče o své zdraví, krásu a psychickou pohodu. „Svou domácí infrasaunu si můžete umístit do jakéhokoliv temperovaného interiéru – ložnice, koupelna, domácí posilovna, zimní zahrada…. Její instalace i zprovoznění je jednoduché díky stavebnicovému systému předmontovaných panelů. K provozu pak stačí jediná elektrická zásuvka 230 V. Infrasauny nevyžadují ani žádné speciální odvětrávání, využívají přirozenou cirkulaci vzduchu. Nevytvářejí totiž páru ani své okolí nezatěžují vysokými teplotami,“ vysvětluje Jakub Nováček, produktový manažer Mountfieldu.

Vlastní slunce doma kdykoliv

Infrasauny intenzivně a hloubkově prohřívají lidské tělo pomocí infračervených paprsků podobných těm, které vydává slunce, ale bez škodlivého UV záření. Při nižší teplotě (např. 30 °C) může infrasauna příjemně prohřát organismus před cvičením. Po poradě s lékařem je při nastavené nízké teplotě dokonce vhodná i pro osoby se srdečními či astmatickými problémy. Vyšší teploty (kolem 60 °C) jsou ideální pro relaxaci, otužování nebo detoxikaci organismu. Interiér kabiny infrasauny dosáhne zvolené tepoty obvykle během pěti až deseti minut. Pro její výhřev se využívají tři typy infratopidel. Keramická mají rychlý start výhřevu, jsou méně nákladná a stačí menší počet zářičů. Alternativou jsou keramická red-light topidla. Ta vyhřívají kabinu nejrychleji díky trubicím z křemičitého skla. Karbonová topidla jsou tvořena tenkými karbonovými pásy. Distribuce infračervených paprsků je u nich nejrovnoměrnější a nejefektivnější. Navíc mají obdivuhodnou životnost. Při běžném provozu (saunování 3x týdně 45 minut) vydrží až 90 let. Ideálním materiálem pro výrobu moderních infrasaun je kvalitní dřevo, například kanadského jedlovce (též hemlock nebo tsuga). Vyniká pevností a stabilitou, zajímavou texturou i svou jemnou strukturou. Na rozdíl od jiných jehličnanů se nekroutí, je bez suků a bez pryskyřice. Jeho další výhodou je, že přirozeně eliminuje tvorbu nežádoucích mikroorganismů.

Mimořádně prostorná infrasauna Salome, kterou lze díky unikátnímu půdorysu situovat do rohu místnosti, kde působivě ovládne celý prostor. Více na mountfield.cz.

Kouzlo tradiční skandinávské metody saunování

I to můžete díky finské sauně zažívat ve své domácnosti kdykoliv. Během asi 20 min. dosáhne teplota vzduchu v kabině často i více než 100 °C, zatímco jeho vlhkost klesá. Zdrojem tepla jsou obvykle elektrická kamna s náplní rozpálených lávových kamenů. „Kabinu finské sauny bez problému umístíte do rodinného domu, městského bytu či chalupy. Obvykle jsou kabiny vyrobeny ze dřeva severského smrku, které vyniká vysokou odolností proti vlhkosti a změnám teplot. Jsou navíc krásné na pohled, a to také díky husté textuře vláken. Vyhledávané jsou především modely z prémiového výběrového dřeva bez suků,“ říká Jakub Nováček z Mountfieldu. Na saunové lavice a další vnitřní vybavení je používáno bezsukové dřevo lípy nebo osiky.

Prostorově úsporná finská sauna Heikki, která zároveň poskytuje relax až pro 2 osoby. Do interiéru si ji tak může dát každý milovník tradičního severského relaxačního rituálu. Ve výbavě 2 lavice z osikového dřeva, ohrádka na kamna a podhlavník.

A to pro jeho minimální tepelnou vodivost. Ani při vysokých teplotách v kabině taková lavice na dotyk nepálí, ale příjemně hřeje. V kabině se očistné a ozdravné proceduře oddáváme obvykle pět až dvanáct minut. Lavice pro pohodlné sezení či ležení jsou umístěny v různé výšce, tedy i v různých teplotních hladinách. Abychom relaxovali v teplotě, která nám je aktuálně příjemná, se tedy stačí jen přesunout na jinou pozici. Následuje pak ochlazovací fáze v chladné koupeli a tento cyklus opakujeme dvakrát až pětkrát po sobě.

Saunovací set

Pozitivní účinky saunování na zdraví:

• Horký vzduch deaktivuje a zabíjí viry a mikroorganismy dokonce i v dýchacích cestách.

• Zvyšuje produkci bílých krvinek a imunoglobulinu, zvyšuje obranyschopnost organismu.

• Roztahuje krevní cévy a podporuje funkci kardiovaskulárního systému.

• Mírní bolesti pohybového ústrojí, napomáhá při léčbě revmatismu a artritidy.

• Přirozeně detoxikuje organismus a podporuje metabolismus.

• Čistí a zpevňuje pleť, udržuje ji jemnou a pružnou.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.