Sociální sítě
Nahoru

Sprchová vanička jako ideální řešení do malé koupelny

Sprchové kouty obecně zabírají méně místa než vany, proto jsou vhodným řešením pro menší koupelny. Pokud vás velikost vaší koupelny limituje, tak pro vás máme pár tipů, díky kterým můžete ušetřit pár centimetrů navíc. A zároveň si můžete pořídit pohodlný sprchový kout, ve kterém nebudete mít problém se otočit.

Jaký sprchový kout je pro mě ten správný?

Na začátek je dobré si povědět, že existují dva typy sprchových koutů – sprchový kout s vaničkou a sprchový kout na dlažbu. Pokud jste si dělali zálusk právě na ten druhý typ sprchy, tak vás musíme zklamat. Tato konstrukce vyžaduje odtokový žlab, který v panelákovém bytě většinou udělat nejde. Ale nezoufejte! Dnes už seženete tak mělké sprchové vaničky, že splynou s podlahou. Nejnižší sprchové vaničky mají výšku 3 centimetry.

Výhodou nízkých vaniček není jenom jejich vzhled, ale i praktičnost, a to obzvlášť pro pohybově omezené lidi (například seniory), pro které se sprchování rázem stane snadnější. Stejně tak existují i hlubší sprchové vaničky, ve kterých si na rozdíl od sprchových koutů na dlažbu můžete dopřát alternativu vany. Což se vám může hodit v případě, pokud máte malé děti nebo zvířata, která koupete. Další výhodou sprchových vaniček je i jejich údržba. Díky hladkému povrchu je lze bez problému vyčistit.

Čtverec, obdélník a půlkruh aneb výběr tvaru a velikosti

Sprchová vanička se obvykle vyrábí ve třech tvarech: kromě klasického čtverce si můžete pořídit i obdélník či půlkruh, který je skvělým řešením, pokud se vám do koupelny nevejde čtvercový rozměr. Jistě najdete i menší čtvercové vaničky o velikosti 70 x 70 cm, ty vám však příliš komfortu nepřinesou. Proto doporučujeme vyhrát si s ostatními tvary. Nejlépe šetří prostor právě půlkruhová sprchová vanička.

I baterie se počítá

Pro dostatek prostoru byste měli volit sprchové kouty o velikosti alespoň 85 x 85 cm. Pokud si tuto minimální velikost, která vám zaručí pohodlí, se svým prostorem dopřát nemůžete, alespoň se zaměřte na baterii uvnitř vaší sprchy a snažte se ji vybrat co nejmenší. Na to jsou ideální podomítkové baterie. Jak již název napovídá, část baterie se schovává pod omítkou.

Pozor na dveře

I způsob otevírání sprchového koutu šetří centimetry. Nejlepší jsou posuvné dveře, ty vám nezaberou žádné místo. Hned na druhém místě jsou zalamovací neboli skládací dveře, které se otevírají dovnitř do prostoru sprchy, takže si nemusíte dělat starosti, že by otevřené dveře bouchaly do poliček nebo umyvadla. Můžete se setkat i s kombinací těchto dvou dveří – posuvné zalamovací dveře. Pokud nemáte prostoru nazbyt, tak si dejte pozor na otočné dveře, které vám zaberou nejvíce místa, jelikož se otevírají ven.

Prostoru je stále málo

Popřemýšlejte, co vše by se dalo z koupelny odstranit. Pračka nemusí být nutně součástí koupelny, spousta lidí ji má například v kuchyni. Stejně tak není nikde psáno, že i sušička nebo koš na prádlo patří sem. Další úsporu prostoru umožní umístění umyvadla nad vanu. Když bychom měli ještě chvíli zůstat u šetření místa pomocí umyvadla, tak chytrým tipem je i umístění věcí nad umyvadlo. Sehnat si můžete například galerky se zabudovaným zrcadlem, čímž ušetříte další místo. U skříněk si však dejte pozor na jejich hloubku. Pokud není třeba, nepořizujte si příliš hluboké skříňky. I to vám dokáže ušetřit prostor.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.