Sociální sítě
Nahoru

Chalupa představuje druhý domov – zařiďte si jí s láskou

Často se stává, že mnoho lidí doma třídí věci při velkém úklidu a skončí velkou hromadou. Pak stojí a prohlížejí si tu kopu zbytečností, ale je jim to líto vyhodit. Ale co, pro Marušku na chlupu je to ještě dobré. Jenže Maruška se pak ošívá a nějak se jí věci, které jí kamarádka nabízí – nehodí. Není divu. Pravdou je, že na chalupu se odváží skutečně většinou to, co se nám doma nehodí. A nejen z našeho domova. Ochotně nám různé haraburdí nabízí i rodina a přátelé. Určitě je to super a najde se mezi tím i spousta užitečných a hezkých věcí. A pak – darovanému koni na zuby nehleď. Určitě není vhodné ohrnovat nos. Pokud člověk navíc otáčí každou korunu v dlani, mohou mnohé věci skutečně přijít vhod.

Nicméně na druhou stranu, chalupa je vlastně takový druhý domov a přáním každého je, aby se tam tak i cítil. Takový kompromis pak může být – něco nového a něco starého. Něco od milých přátel, ať tam máme i jejich pozitivní vibrace, něco, co už doma neslouží, ale na chalupě se to ještě využije a pro radost i něco nového. Přeci jen nové věci vnášejí do prostoru novou energii. Ať už jde o luxusní komodu, která dodá obývacímu prostoru šmrnc nebo cokoli jiného. Díky této kombinaci (staré a nové) ožijí právě i tyto z domácnosti vyloučené kousky. Nový nábytek dodá něco ze své energie celému prostoru a starší kousky znovu ožijí. Tudíž na takovou novou komodu pak můžeme umístit starší svícen nebo vedle ní postavit starou židli s květináčem a židle může ještě sloužit, i když jako stojan na kytku.

Staré v novém kabátku – renovace

Asi se moc často nestane, že vám někdo na chalupu koupí třeba nový nábytek do koupelny, spíš budete dostávat to, co se doma druhým nehodí. To však vůbec nevadí. Pečlivě vybírejte a kombinujte tak, abyste vytvořili útulný prostor. Některé starší kusy nábytku lze renovovat. Někdy může být renovace složitější, jindy stačí plechovka barvy, štětce nebo role tapety. Totéž platí o dalších věcech, které dostanete od rodiny a přátel. Starší talíře můžete použít pod květináče. Starý kastrol natřít barvou a nasadit do něj kytky nebo ho použít k ukládání cibule či česneku ve spíži, která může být rovněž upravená.

Jinak, než doma

Nástěnné zrcadlo si však na chalupu kupte raději nové. Ačkoli má být chalupa zařízená útulně a má představovat druhý domov, měla by být zařízená rozdílně. Pravý opak toho, co máte doma. Přeci jen si jedete na chalupu duševně odpočinout a změnit prostředí. Už proto by nemělo být na chalupě místo pro staré harabudrí, ale jen pro cenné kousky, které mají nějakou přidanou hodnotu – hezké vzpomínky apod. Když už, tak věci, které jsou pro vás osobně důležité.

Využijte kouzlo dřeva 

Co by rozhodně nemělo na chalupě chybět, je dřevo v různých podobách. Třeba již výše zmiňovaná komoda, poličky, dveře, podlaha, přiznané trámy, ale nádherně vypadá i nábytek do koupelny ve dřevě. Dřevo působí útulným a klidným dojmem.

Pohodlí je také důležité

Jako další důležitý prvek nesmíme zapomenout zmínit pohodlí. Netýká se to jen nábytku – tedy sedací soupravy, křesla či postele. Pohodlí vám zprostředkují i domácí pomocníci, které můžete skrýt za dvířka nábytku. Jako je myčka nádobí, pračka se sušičkou, mikrovlnná trouba, kávovar. Moderní spotřebiče lze volit vestavné, aby se nezničilo kouzlo venkova nebo je možné koupit i přímo moderní spotřebiče ve starém kabátku (vintage stylu). Přeci jen nostalgie po starých dobách chalupám sluší.  To ale neznamená natahat tam harampádí. Proto kupujte nové a z vysloužilých věcí pečlivě vybírejte.

 

Zdroj obrázku 1:  Miroslav Hlavko / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2:  Marie Charouzova / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 3: Jewelzz / Shutterstock.com

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.