komerční sdělení | 19.8.2021 | Martin Macourek

Kolagen na klouby i proti vráskám

Jako základní prvek pojivových tkání je kolagen nejdůležitější bílkovinou našeho těla. Tento protein si lidské tělo v mládí tvoří samo. V období růstů, dokonce až do 25 let, skutečně masivně. Jeho produkce se pak utlumí a zhruba ve čtyřiceti letech zcela ustane. Proto nám po čtyřicítce začne kolagen v těle ubývat, a jelikož zodpovídá za zdraví našich kostí, šlach, kloubů i kostí, ale i za mladistvý vzhled pokožky, začneme stárnout. Kdo tedy hledá elixír mládí, určitě by měl svému tělu nabídnout dobře vstřebatelný a tělem využitelný kolagen.

Nedostatek kolagenu vede k stárnutí

Zevnitř se projevuje především bolestivostí kloubů, ale rovněž obecnou ztrátou hybnosti. Avšak chybějící kolagen negativně ovlivňuje i činnost našich střev, funkci jater a kondici paměti. Bez kolagenu máme vyšší hladinu cholesterolu, trpíme srdečními onemocněními, zhoršuje se naše paměť. Dokonce máme problém hubnout. Collagen totiž napomáhá budovat svaly v našem těle a ty pak pomáhají spalovat tuky.

Zevní stárnutí je viditelné především na kvalitě našich znaků krásy: na nehtech, vlasech a samozřejmě především na pokožce. Je to právě ubývající kolagen, který snižuje elasticitu pokožky, zpomaluje růst vlasů a zhoršuje kvalitu nehtů. Naši pleť nezachrání mazání tuky. Potřebuje vnitřní výživu, kterou je právě kolagen. Ideální ve spojení s kyselinou hyaluronovou, která je zas šampionem ve schopnosti vázat na sebe vodu, a tím zajišťovat potřebnou hydrataci. Proto se často doporučuje užívat kolagen spolu s kyselinou hyaluronovou.

Ve středním věku je vhodné podpořit produkci kolagenu

V mladším věku, zejména mezi 25 a 40 rokem, lze produkci kolagenu podpořit vhodnou stravou. Příznivě ji ovlivňuje zejména vitamin C. Do jídelníčku je vhodné zařadit vaječný bílek, maso, mléčné výrobky a sýry. Z ovoce jsou to citrusové plody, černý rybíz nebo jahody. Ze zeleniny brambory, zelí, cibule, brokolice, červená paprika a růžičková kapusta.

Po čtyřicítce však už úprava stravy nestačí. Žádný dlouho tažený vývar z kostí už není dostačujícím zdrojem kolagenu a je zapotřebí porozhlédnou se po kvalitním doplňku stravy s kolagenem. Při jeho výběru se však oplatí být obezřetnými. Ne každý je totiž stejně účinným a dnes je odborníky doporučován hydrolyzovaný kolagen. Ten se získává enzymatickou hydrolýzou. Takto vzniklé kolagenní peptidy mají zcela zásadně vyšší vstřebatelnost, a tedy i účinnost.

Typy kolagenu

V lidském těle se nachází celá řada kolagenů. Za nejdůležitější se považují kolagen I., II. a III. typu. Kolagen I. typu je v těle zastoupen z 90 %. Nachází se v kůži, v kostech, ve šlachách a vazivech. V kloubech je zastoupen především kolagen II. typu. Kolagen III. typu zodpovídá za svaly, tepny a orgány. Dobrý doplněk stravy by vám měl nabídnout tyto tři typy kolagenu, a to v hydrolyzované, tedy v dobře stravitelné formě. Kolageny mohou mít různý původ. Obvykle jde o hovězí, vepřový, rybí, někdy též kuřecí kolagen.

Kam pro kvalitní kolagen

Výrobků s kolagenem není na trhu málo. Liší se však svojí kvalitou a účinkem, avšak též cenou. Dodavatelem kvalitního německého kolagenu je Woldoshop.cz. Firma dodává ten nejlepší kolagen – dobře vstřebatelný hydrolyzovaný hovězí kolagen. Vybrat si lze čistý produkt bez příchuti, který se nabízí i jako cenově zvýhodněné trojbalení, nebo velké kilové balení. Možná je též ochucená čokoládová verze. Oblíbenou verzí je kolagen s kyselinou hyaluronovou a s biotinem. Jde o velice žádanou antiageing kombinaci a doplněk stravy se doporučuje užívat již po 25 až 35 roku, kdy se tvorba kolagenu v těle zpomaluje. Po čtyřicítce je pak nezbytností. Speciálním produktem je Collanimal. Jde o veterinární kolagen určený jako prevence a pro zlepšování stavu pohybového aparátu u psů a koček.

 

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz