Bistro a rotisserie KRO Kitchen, jež se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad, otevřelo před dvěma lety. Za tu dobu se značka KRO nejen etablovala na pražské gastronomické scéně, ale za relativně krátkou dobu se rozrostla o další podniky. Stávající bistro, pekařství KRO Bakery a kavárnu KRO Coffee nedávno doplnil nejnovější koncept, KRO Bistro & Bar.
Najdete ho v Karlíně, kousek od zastávky Křižíkova. Jak název napovídá, jde o propojení bistra a baru. Podnik zahájil zkušební provoz začátkem června, během kterého tým kuchařů a barmanů doladil poslední detaily, a nyní jsou připraveni posunout laťku KRO i české gastronomie zase o kousek dál.
Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Parta okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začala brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho tým neváhali a během dvou let kromě bistra vybudovali také pekárnu, kavárnu a druhé bistro s barem.
Právě KRO Bistro & Bar je nejnovějším přírůstkem do rodiny KRO. Podnik se nachází v Karlíně, nedaleko zastávky Křižíkova. Hlavními tvářemi bistra jsou šéfkuchař Václav Kršňák, který před Kro Kitchen působil jako sous-chef v Café Savoy sítě Ambiente, a šéfbarman Pavel Sochor. Ten během pobytu ve Velké Británii pracoval v jednom z top barů světa Panda & Sons a po návratu do Česka například pomáhal rozjet Manifesto Market.
Koncept podniku částečně vychází z KRO Kitchen, prim tedy i zde hrají grilovaná kuřata. Oproti pobočce na Jiřího z Poděbrad je však nakládají také v tzv. jerk marinádě inspirované jamajskou kuchyní. „S nápadem na novou marinádu přišel náš sous-chef David Dorotík, který už něco podobného zkoušel doma. Stačilo ji jen vyladit k dokonalosti. Kromě vlastní směsi koření do marinády přidáváme ještě limetkovou šťávu a kůry, jarní cibulku, nové koření a papričky habañeros,“ popisuje šéfkuchař Václav Kršňák.
Místním signaturním pokrmem je pečené hovězí s křenovou omáčkou, pečenými bramborami a pažitkovým olejem. Výtečná, lehká a napěněná křenovka si brzy jistě vydobude podobnou slávu jako kuře na paprice z KRO Kitchen. Na své si však přijdou také vegetariáni – ti mohou vyzkoušet tempeh z cizrny a hrachu, který si v KRO Bistru připravují sami. V nejbližších dnes se nabídka rozšíří ještě o kebab – masový i zeleninový –, jehož receptura se bude obměňovat v závislosti na sezóně a dostupných surovinách.
Zásadní součástí nového podniku je bar, který KRO Bistro & Bar od původního KRO Kitchen odlišuje především a posouvá podnik na další úroveň. Nápojový lístek kromě standardu v podobě piva a vína obsahuje i řadu míchaných nápojů. Jde o twisty na známé klasické koktejly jako Daiquiri či Old Fashioned. Okamžitým hitem se stala variace na Cosmopolitan s piscem místo tradiční vodky. „Koktejl je navíc ozdoben pomocí flavour blasteru, který vykouzlí fantastickou bublinu. Ta po prasknutí uvolní ovocné aroma. Lidi to neskutečně baví, protože v Praze není moc podniků, kde by se s něčím podobným mohli setkat,“ dodává šéfbarman Pavel Sochor. Zatím poslední novinkou na nápojovém lístku je čepované Negroni.
O design podniku se již tradičně postarali architekti ze studia Neuhāush Hunal, kteří mají na svědomí i podobu KRO Kitchen a KRO Coffee. Pod jejich vedením získal podnik čistý a minimalistický ráz, kterému dominuje otevřená kuchyň s grilem a bar. Jediný výraznější prvek nesou stěny, na nichž se promítá grafická identita KRO. Nechybí ani svítidla tvarovaná do podoby blesku, jež spojuje všechny podniky značky KRO.
Ačkoli KRO Bistro & Bar otevřelo již začátkem června, byl dosavadní provoz spíše zkušební. Kuchařský i barový tým během této doby doladil poslední detaily a rovnou představil i několik novinek jako například zmiňované čepované Negroni. Přestože už během testovacího provozu bylo jasné, že nové bistro s barem nabídne tu nejvyšší kvalitu, na jakou jsme u KRO podniků zvyklí, nyní je celý tým připraven posunout nastavenou laťku zase o něco dál.