Sociální sítě
Nahoru

Ke Světovému dni zraku startuje globální výzva #LoveYourEyes

Mezinárodní den zraku si každoročně připomínáme druhý říjnový čtvrtek, tj. 14.10.2021. Letošní rok je spojený s globální kampaní, která má motivovat k preventivní kontrole očí. Absolvovat by ji mělo celosvětově minimálně milion lidí. Do výzvy se zapojilo Česko i Slovensko.

Nejen Češi ve starostlivosti o svoje oči za poslední období zaostávají. Vlivem koronakrize, převažujícímu home-office a mnohým zavedeným opatřením počet preventivních kontrol u očních lékařů poklesl.

Přibližně 285 milionů lidí na světě trpí problémem se slabým zrakem anebo dokonce slepotou. Motivovat ke změně návyků má i aktuální kampaň #LoveYourEyes, která vyvrcholí druhý říjnový čtvrtek, který patří tradičně Mezinárodnímu dni zraku.

Žádáme jednotlivce, odborníky o péči o oči, nemocnice, nevládní organizace a společnosti, aby se zapojily, protože každý se počítá,“ sdělují členové organizace IAPB (The International Agency for the Prevention of Blindness), která stojí za Mezinárodním dnem zraku. Jejich letošním cílem je motivovat minimálně 1 milión lidí k preventivní kontrole u očního odborníka. Podle jejich slov jde o největší kampaň v historii organizace.

Mezinárodní den zraku – Tohoto cíle chtějí dosáhnout do 14.10. 2021, kdy je Mezinárodní den zraku. Ten vznikl v roce 1990 s cílem poukázat na rizika, onemocnění očí a jejich možnou prevenci. Tento den si význam zraku připomínají ve více než 150 zemích po celém světě. Celosvětově se organizuje přes 800 nejrůznějších lokálních kampaní s cílem zvýšit starostlivost lidí o svůj zrak.

Tak jako chodíme na preventivní prohlídky k obvodnímu lékaři nebo zubaři, neměli bychom zapomínat na kontrolu našeho zraku. Mnozí z nás si neuvědomují, že zrak není jen o krátko či dalekozrakosti. Z mé osobní zkušenosti se čím dál častěji objevuje zelený nebo šedý zákal i jiná závažná onemocnění. Nepodceňujte svůj zrak a nechte si ho vyšetřit odborníkem,“ doporučuje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, on-line prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí. Prevence je totiž nejlevnější a nejjednodušší cesta, jak se vyvarovat jakýmkoliv problémům se zrakem.

Problémem s očima můžeme předejít i zdravým životným stylem. „Především je nutné přestat kouřit, protože kouření zhoršuje prokrvení sítnice. Lidé by měli jíst pravidelně ovoce a zeleninu. Velmi vhodné jsou také mořské ryby. Každý by měl aspoň jedenkrát ročně absolvovat oční prohlídku,“ doplňuje Kristýna Štěbetáková.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.