Sociální sítě
Nahoru

Aluna bean to bar aneb umění skryté v tabulce čokolády

Možná už jste slyšeli, že čokoláda není tak úžasná pouze pro svou lahodnou chuť. A že své blahodárné účinky může rozvinout pouze ve vysokoprocentních verzích. Obsahuje totiž důležité sloučeniny, které působí na váš mozek, psychický stav i výkon. Samozřejmě, ne každá čokoláda je stejná a ne každá je vyrobená z kvalitních kakaových bobů, které jsou jejím základem.

Luxusní čokoláda s názvem Aluna bean to bar získala svůj název mimo jiné proto, že je pečlivě zpracovávána od kakaového bobu (z anglického bean) až po tabulku čokolády (z anglického bar), to vše ručním způsobem a lidmi z firmy vyznávající hodnoty, kvality, udržitelnosti, přátelství a hluboké filozofie.

Firma Pražská čokoláda a všichni její pracovníci jsou hrdí na to, že se jim do rukou dostávají ekologicky a láskyplně pěstované produkty, mimo jiné i proto, že všichni vyznávají stejnou filozofii. Nikdo z nich nebere čokoládu jako pouhý produkt velkovýroby, ale ctí jedinečnost všeho, co vyrůstá na naší Zemi, co prochází rukama lidí, a ve finále je i mnohonásobně přesahuje.

100 gramová tabulka čokolády v průměru obsahuje 546 kalorií, okolo 50 % tvoří blahodárné kakaové máslo, 20 % sacharidy a 10 % bílkoviny. Je také vynikajícím zdrojem železa, manganu, mědi a hořčíku. Do čokolády, která je vyráběna s láskou a plní cíle zdaleka přesahující běžný čokoládový produkt, nikdy nejsou přidávána umělá barviva ani dochucovadla.

A nejdůležitější je, že právě díky ručnímu zpracování je možné doslazovat čokoládu zdravějším kokosovým cukrem, který má nižší glykemický index než cukr bílý. Firma zkrátka vybírá jen ty nejkvalitnější a nejhodnotnější ingredience po celém světě, ale hlavně nikdy nepoužívá palmový tuk, barviva ani lepek.

Z alchymistické dílny pražské čokoládovny zatím vzešlo několik produktů a produktových řad té nejvyšší kvality. A protože cílem je nabídnout co možná nezdravější a nutričně bohatou čokoládu, používají se ingredience, jako je například přírodní vanilka či kokosové mléko. Ale to zdaleka není vše. Postupně vznikají další bean to bar čokolády s fantastickými příchutěmi – růžový pepř, růže, černý rybíz, meloun, lístky moringy či dokonce jedlé zlato.

Kakaové boby jsou plné fytochemikálií, které působí jako antioxidanty a poskytují zdravotní výhody. Studie zjistily pozitivní účinky konzumace čokolády na kognitivní funkce, tedy myšlení, pozornost, soustředění i rychlost rozhodování.

V tmavých čokoládách se nacházejí flavanoly, což je jistá forma flavonoidů. Mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Ty pomáhají chránit mozek před poškozením volnými radikály.

Další složkou je kofein, stimulant centrálního nervového systému. Je známý svou schopností zvýšit duševní bdělosti a zmírnit duševní únavu.

Theobromin je sloučenina související s kofeinem. Působí jako stimulant a vazodilatátor, tedy zvyšuje průtok krve, a tím i přívod kyslíku do mozku. Čokolády obsahují také fenyletylamin, který stimuluje uvolňování dopaminu z mozku. Dopamin je neurotransmiter zodpovědný za pocit potěšení a motivace. Kvalitní čokolády jsou ostatně známé tím, že zvyšují produkci endorfinů, takzvaných hormonů štěstí. Endorfiny vyvolávají pocit euforie a snižují stres.

Anandamid je chemická sloučenina, a právě ona dodává tmavé čokoládě intenzivní chuť. Její hlavní přínos je ale v tom, že snižuje hladinu stresových hormonů. Ve velkém zde také najdete aminokyselinu tryptofan, předchůdce serotoninu. Serotonin je další neurotransmiter spadající mezi „hormony štěstí“ a je zodpovědný za pozitivní náladu.

Právě 44% mléčná Aluna bean to bar získala hned několik ocenění na evropské International

Chocolate Awards. Nejedná se o ocenění ledasjaké, tato čokoláda obsadila všechny top pozice. Získala stříbrnou a zlatou medaili za chuť a použití alternativního cukru a stříbrnou a Special medaili na celosvětové soutěži International Chocolate Awards, čímžto se stala vůbec nejvýše oceněnou českou čokoládou na celosvětové úrovni.

Více z rubriky Gastro

  • Řemeslná Bean to bar čokoláda od Herůfků z Moravy

    Na vysoké škole ekonomické viděla Jitka svou budoucnost v bance nebo účetní firmě. Všechno ale změnila svatební cesta na Havaj. Dnes...

    Marek Zelený24.1.2023
  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.