Sociální sítě
Nahoru

Aluna bean to bar aneb umění skryté v tabulce čokolády

Možná už jste slyšeli, že čokoláda není tak úžasná pouze pro svou lahodnou chuť. A že své blahodárné účinky může rozvinout pouze ve vysokoprocentních verzích. Obsahuje totiž důležité sloučeniny, které působí na váš mozek, psychický stav i výkon. Samozřejmě, ne každá čokoláda je stejná a ne každá je vyrobená z kvalitních kakaových bobů, které jsou jejím základem.

Luxusní čokoláda s názvem Aluna bean to bar získala svůj název mimo jiné proto, že je pečlivě zpracovávána od kakaového bobu (z anglického bean) až po tabulku čokolády (z anglického bar), to vše ručním způsobem a lidmi z firmy vyznávající hodnoty, kvality, udržitelnosti, přátelství a hluboké filozofie.

Firma Pražská čokoláda a všichni její pracovníci jsou hrdí na to, že se jim do rukou dostávají ekologicky a láskyplně pěstované produkty, mimo jiné i proto, že všichni vyznávají stejnou filozofii. Nikdo z nich nebere čokoládu jako pouhý produkt velkovýroby, ale ctí jedinečnost všeho, co vyrůstá na naší Zemi, co prochází rukama lidí, a ve finále je i mnohonásobně přesahuje.

100 gramová tabulka čokolády v průměru obsahuje 546 kalorií, okolo 50 % tvoří blahodárné kakaové máslo, 20 % sacharidy a 10 % bílkoviny. Je také vynikajícím zdrojem železa, manganu, mědi a hořčíku. Do čokolády, která je vyráběna s láskou a plní cíle zdaleka přesahující běžný čokoládový produkt, nikdy nejsou přidávána umělá barviva ani dochucovadla.

A nejdůležitější je, že právě díky ručnímu zpracování je možné doslazovat čokoládu zdravějším kokosovým cukrem, který má nižší glykemický index než cukr bílý. Firma zkrátka vybírá jen ty nejkvalitnější a nejhodnotnější ingredience po celém světě, ale hlavně nikdy nepoužívá palmový tuk, barviva ani lepek.

Z alchymistické dílny pražské čokoládovny zatím vzešlo několik produktů a produktových řad té nejvyšší kvality. A protože cílem je nabídnout co možná nezdravější a nutričně bohatou čokoládu, používají se ingredience, jako je například přírodní vanilka či kokosové mléko. Ale to zdaleka není vše. Postupně vznikají další bean to bar čokolády s fantastickými příchutěmi – růžový pepř, růže, černý rybíz, meloun, lístky moringy či dokonce jedlé zlato.

Kakaové boby jsou plné fytochemikálií, které působí jako antioxidanty a poskytují zdravotní výhody. Studie zjistily pozitivní účinky konzumace čokolády na kognitivní funkce, tedy myšlení, pozornost, soustředění i rychlost rozhodování.

V tmavých čokoládách se nacházejí flavanoly, což je jistá forma flavonoidů. Mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Ty pomáhají chránit mozek před poškozením volnými radikály.

Další složkou je kofein, stimulant centrálního nervového systému. Je známý svou schopností zvýšit duševní bdělosti a zmírnit duševní únavu.

Theobromin je sloučenina související s kofeinem. Působí jako stimulant a vazodilatátor, tedy zvyšuje průtok krve, a tím i přívod kyslíku do mozku. Čokolády obsahují také fenyletylamin, který stimuluje uvolňování dopaminu z mozku. Dopamin je neurotransmiter zodpovědný za pocit potěšení a motivace. Kvalitní čokolády jsou ostatně známé tím, že zvyšují produkci endorfinů, takzvaných hormonů štěstí. Endorfiny vyvolávají pocit euforie a snižují stres.

Anandamid je chemická sloučenina, a právě ona dodává tmavé čokoládě intenzivní chuť. Její hlavní přínos je ale v tom, že snižuje hladinu stresových hormonů. Ve velkém zde také najdete aminokyselinu tryptofan, předchůdce serotoninu. Serotonin je další neurotransmiter spadající mezi „hormony štěstí“ a je zodpovědný za pozitivní náladu.

Právě 44% mléčná Aluna bean to bar získala hned několik ocenění na evropské International

Chocolate Awards. Nejedná se o ocenění ledasjaké, tato čokoláda obsadila všechny top pozice. Získala stříbrnou a zlatou medaili za chuť a použití alternativního cukru a stříbrnou a Special medaili na celosvětové soutěži International Chocolate Awards, čímžto se stala vůbec nejvýše oceněnou českou čokoládou na celosvětové úrovni.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.