Ať už patříte k milovníkům italského životního stylu nebo si jen chcete vyšperkovat Vánoce něčím výjimečným, zkuste si letos uspořádat tradiční oslavy tak trochu jinak. Inspirujte se u Italů, pro které jsou Vánoce gastronomickou událostí roku.
Připravte si doma věhlasný italský chléb a doplňte vánoční tabuli o ikonické Campari, které svými rudými odlesky dokonale dokreslí vánoční atmosféru.
Bohatá hostina plná nejrůznějších specialit a výtečných drinků – to jsou tradiční italské Vánoce, které se stejně jako u nás slaví v rodinném kruhu. Pakliže byste hledali typický pokrm, zřejmě byste pouze jeden nenašli. Vánoční menu se liší region od regionu, ale o to rozmanitější bude výběr pokrmů, kterými můžete ozvláštnit vaši vánoční tabuli. Italové patří k vyhlášeným gurmánům, a proto ani tyto svátky neochudí o delikátní pokrmy, které si určitě zamilujete.
Buon Natale
Štědrý den, tak jak ho znáte, se v Itálii nekoná. Tradičně se totiž slaví až o den později, tedy 25. prosince. V předvečer se ale pořádá tzv. cenone. Tato večeře se skládá především z ryb. Jejich druh a způsob zpracování se pak liší v závislosti na oblasti. Významnou gastronomickou událostí je ale rodinný vánoční oběd, který se tradičně pořádá 25. prosince.
Co nesmí na vánoční tabuli chybět?
Bez čeho se tradiční oslavy neobejdou, je typický chléb panettone. Legendární sladký chléb ochucený kandovaným pomerančem, citronem nebo hrozinkami je jediným pokrmem pojící různorodou vánoční kuchyni. Můžete ho servírovat samotný, s ovocem nebo sýrem mascarpone nebo opečený na pánvi.
Špagety i nudle z parmazánu
Mezi oblíbené jídlo patří také slepičí vývar s nudlemi passatelli, které se připravují ze strouhanky, vajec a parmazánu. Polévka se dochutí solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Toto jednoduché jídlo vás však dostane svou fantastickou chutí. Typickou specialitou bývá i solená treska známá jako baccala. Stejně jako po zbytek roku, tak ani na Vánoce nesmí chybět špagety. V centru Itálie se podávají s ančovičkami. V Neapoli připravují smaženou tresku nebo špagety se srdcovkami. Pro Kalábrii jsou naopak typické chilli papričky, které nesmí v žádném pokrmu chybět. Na severu je tradičním slavnostním pokrmem kuře z hrnce, které se peče s rozmarýnem a česnekem.
Připijte si s Campari
Abyste vašim oslavám dodali opravdový italský šmrnc, měli byste si připít něčím opravdu výjimečným. Zvolte Campari – italskou ikonu, která svou chutí dokonale doplní sladký vánoční čas. Jedinečný hořkosladký nápoj s chutí pomerančů, bylin a koření se vyznačuje svou rudou barvou evokující západ slunce, s nímž se dostává ke slovu vášeň. Není tedy divu, že se Campari stalo symbolem italského životního stylu, způsobu života i kultury. Campari je také ikonou ve světě módy, umění, designu a je neodmyslitelnou součástí světoznámých koktejlů a tradičního aperitivo momentu. Tajná receptura této nenahraditelné ingredience mnoha oblíbených drinků vznikla již v roce 1860 v italském městě Novara a od té doby se nezměnila. Nejlépe si jej vychutnáte v koktejlech Campari Soda, Campari Orange nebo Campari Spritz.