Sociální sítě
Nahoru

Považujete světlo za luxus, nebo za samozřejmost?

Co pro vás znamená světlo v interiéru? Považujete jej za samozřejmou věc a příliš jej vlastně nevnímáte, nebo se světlem aktivně pracujete a považujete jej za důležitou součást interiéru? V dnešním článku si na problematiku světla v interiéru posvítíme.

Světlo mělo ve stavbách svůj význam od nepaměti

Denní i umělé světlo hrálo v architektuře od nepaměti významnou roli. Například v církevních stavbách jsou přirozené denní i umělé světlo ze svíček jedněmi z vůbec nejdůležitějších prvků. K tomu se ostatně v poslední době přidalo i venkovní osvětlení staveb, díky kterému jsou významné stavby dobře viditelné i za tmy.

Že je přístup přirozeného světla významný, dokazují i stavební regulace, které prostřednictvím stavebního povolení zajišťují, že i v novostavbách bude určitý standard denního světla zachován.

Ostatně právě moderní a velmi prosvětlené domy a byty v nejvyšších patrech s velkými okny patří k nejdražším a nejžádanějším nemovitostem na trhu.

Jak pracovat s denním světlem?

Pokud tedy patříte k majitelům takových nemovitostí, měli byste práci se světlem věnovat patřičnou pozornost. Je totiž škoda postavit k oknům velké skříně a zamezit tak přístupu denního světla do zadních částí místnosti. Naopak ale může být žádoucí instalovat na okna stínící techniku a zabránit tak tomu, aby přímé sluneční paprsky místnost přehřívaly.

Práce s denním světlem ale není jednoduchá a v luxusních interiérech se proto vyplatí přizvat si na pomoc odborníka, který vám se vším poradí a navrhne dokonalý interiér, který světlo využívá na maximum.

Nezapomínejte ani na umělé světlo

Neméně důležité však je, aby tentýž interiér dobře pracoval i s umělým osvětlením ve večerních hodinách. Na trhu je dnes nespočet různých druhů osvětlení, volba a umístění jednotlivých světel by však rovněž měly mít určitou logiku. Je nutné se držet jednotného konceptu, ale zohledňovat rozdílné nároky na umělé osvětlení v jednotlivých místnostech.

Trochu jiný lustr tak pravděpodobně umístíte nad jídelní stůl a trochu jiný design bude mít lustr do ložnice. V tmavém rohu místnosti či u křesla na čtení může zase skvěle působit stojací lampa. A v koupelně a na chodbě neuděláte chybu bodovými světly zabudovanými ve stropních podhledech ze sádrokartonu.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.