Sociální sítě
Nahoru

Dejte sbohem horku, hluku i zvědavým sousedům

Pokud bychom měli najít jen jednu věc, kterou mají luxusní domy a byty společnou, pak jde nepochybně o velká okna a snahu o co nejefektivnější využití denního světla. Jedná se o žádanou vlastnost každé stavby, která má však kromě nesporných benefitů i několik nevýhod. Ty přitom již musí obvykle řešit majitel nemovitosti individuálně.

Velká okna mění byt ve skleník, což pocítíte zejména v létě

Pokud jsou vaše okna orientována tak, aby pustila do místnosti co nejvíce světla, velmi pravděpodobně skrz ně značnou část dne pronikají také přímé sluneční paprsky. Jejich intenzita je přitom se skleněnou tabulí několikanásobná a uvnitř místnosti tak rapidně roste teplota.

To sice může pomoci snížit v zimě výdaje za vytápění, během letních měsíců ale pravděpodobně teplota uvnitř místnosti poroste k těžko snesitelným hodnotám. Problém je mnohdy řešen vzduchotechnikou s klimatizací. Takové řešení je ale poměrně drahé a neekologické.

Vhodnějším řešením jsou venkovní žaluzie. S jejich pomocí můžete odstínit přímé sluneční paprsky, současně ale při správném náklonu stále do místnosti pronikne dostatek denního světa.

Problémem může být i rušná ulice

Nachází-li se vaše nemovitost v těsné blízkosti rušné ulice, lepším řešením mohou být venkovní rolety do oken. Jsou-li venkovní rolety zcela zataženy, velice dobře pomáhají snížit hluk, který proniká z ulice do místnosti. Výrazně tak zvýšíte komfort obyvatel během dopravní špičky či v blízkosti ulice, kterou pravidelně křižují tramvaje.

Venkovní rolety mohou být nápomocny i v případě, kdy vás trápí létající hmyz. Rolety utěsní každou skulinu a vy tak můžete mít v místnosti během večera s klidem rozsvíceno a ani přes otevřená okna se skrz roletu žádný hmyz nedostane.

Bohužel nevýhodou rolet je skutečnost, že aby dokonale tlumily hluk či chránily proti hmyzu, musí být zcela zatažené a do místnosti poté neproniká žádné denní světlo. Venkovní rolety tedy volte v případě, kdy hluk je vaším hlavním problémem nebo vám snížený přísun slunečných paprsků nevadí.

Na luxusní nemovitosti i jejich majitele je každý zvědavý

Z velkých oken jsou nejhezčí výhledy. Bohužel to platí obousměrně a velká okna luxusních nemovitostí proto zároveň přitahují pozornost zvědavců. Ať už jde o kolemjdoucí, nebo o sousedy, určitou část populace bude zkrátka zajímat, kdo to v té luxusní rezidenci za těmi velkými okny bydlí a co tam zrovna teď dělá.

Řešením jsou v tomto případě jak venkovní žaluzie a rolety do oken, tak i jejich vnitřní obdoby. Pomoci může i klasická záclona a zatemňovací závěsy.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.