Sociální sítě
Nahoru

Základní pravidlo: Kvalitní strava. Jak tedy na výběr toho správného krmiva?

Snad každý majitel psa chce svému čtyřnohému parťákovi dopřát to nejlepší. Ale jak vybrat v nepřeberném množství marketingových sloganů to, co mu skutečně sedne? Naučili jste se číst složení, ale stejně to vašemu psovi nesedlo? V čem je háček?

Prémiová nebo superprémiová krmiva? Kdo se v tom má vyznat?

Bohužel v České republice neexistuje žádná legislativa, která by určovala zařazení krmiv do kvalitativních kategorií. Výrobce granulí si může krmivo zařadit do jaké kategorie on sám chce. Chovatel by měl tedy vždy soudit podle konkrétní značky a vždy a pouze podle složení krmiva.

Prémiová krmiva jsou nejrozšířenějším typem krmiv a setkali jste se s tím jistě již mnohokrát.

Předpokládá se, že se toto označení granulí může pochlubit obsahem veškerých živin, vitamínů a minerálů, které váš chlupatý mazlík pro svůj život potřebuje. Ovšem jedná se o granule pro skutečně zdravé psy bez zvláštních výživových nároků. Zde platí, že je spíše příjemnější cena. Veterináři takováto krmiva většinou nedoporučují psům, kteří mají alergii či citlivé bříško.

Na rozdíl superprémiová krmiva jsou ta, která jsou dělaná skutečně dle potřeb vašeho pejska. Můžete je s klidným srdcem podat pejskovi s citlivým zažíváním. Složení bývá skutečně funkční a měli by zajistit vitalitu a zdraví pro vašeho parťáka. Ačkoliv jsou cenově dražší, neplatíte zde za granuli samotnou, ale za množství živin, který váš pes získá, nebudete mu muset dávat takové množství, jako u méně kvalitních. A navíc přispíváte na zdraví a vitalitu vašeho psa a to je k nezaplacení.

Prémiová a superprémiová krmiva nabízí například švédský výrobce HUSSE. Nabízí řadu kvalitních granulovaných a konzervovaných krmiv, které jsou vyvinuty se speciální péčí veterinářů a odborníků na výživu.

Krmiva bez obilovin jako řešení?

Bezobilná krmiva jsou velkým trendem poslední doby, ovšem už se ví, že pes není striktní masožravec. Nenechte se napálit. Obiloviny nejsou pro psa toxické. Můžou být skvělým zdrojem vlákniny, která napomáhá trávicímu traktu.

Dalším zdrojem vlákniny může být rýže či brambory. Ovšem tyto brambory jsou speciálně zpracované, aby byly zbavené škrobu, tím nezatěžují organismus psa, naopak podporují trávení.

Bez obilná dieta se doporučuje pacientům s poruchou trávicího traktu nebo s potravinovou alergii. Nadále se doporučuje psům s vysokou fyzickou námahou nebo aktivitou. Při výběru krmení DOPORUČUJEME se poradit s odborníkem nebo s výrobcem krmiv, který je Vám schopný udělat krmou dávku přímo na míru Vašemu psovi – záleží na plemenu psa, velikosti, věku, zdravotního stavu, životních podmínek zvířete atd.,” konstatuje Tomáš Horský, majitel veterinární kliniky WELLPET.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.