Sociální sítě
Nahoru

Správným výběrem spojovacího materiálu ušetříte čas i peníze

Dnes najdete v obchodech kromě obyčejných šroubů a hřebíků nepřeberné množství spojovacích materiálů. Víte, že výběrem těch správných můžete ušetřit čas i peníze? Poradíme vám, k čemu se hodí vrut, na co použít nýt a kdy sáhnout po lepidlu.

1.     Šrouby

Šroub je asi nejběžnější spojovací materiál, který se běžně používá u snadno rozebíratelných spojů. Existují doslova desítky různých druhů, přičemž každý je vhodný k něčemu jinému. Zpravidla ale už podle názvu poznáte, v jakých situacích konkrétní šroub použít. Například:

  • šroub do dřevotřísky,
  • betonový šroub,
  • montážní šroub s vrtákem,
  • střešní šroub,
  • nábytkový šroub.

2.     Vruty

Vruty jsou ideální ke spojování měkčích materiálů, u kterých lze snadno vyříznout závit, jako je například dřevo. Protože rovněž vytvářejí snadno rozebíratelný spoj, používají se například při stavbě střech.

3.     Hřebíky

Hřebíky patří společně se šrouby k základním spojovacím materiálům. Při manipulaci s nimi vám stačí kladivo, kterým hřebík zatlučete do měkčího materiálu (nejčastěji do dřeva). Tím vznikne těžce rozebíratelný spoj. Hřebík odstraníte jedině kleštěmi, případně kladivem s vytahovákem hřebíků, a hrubou sílou.

4.     Nýty

Na rozdíl od šroubů a vrutů vytvářejí nýty nerozebíratelný spoj. Hodí se pro trvalé spojení materiálů, jako je železo nebo plech.

Poznámka: Přestože jsou nýty nerozebíratelným spojovacím materiálem, můžete je vyndat za pomoci vrtačky. Spoj tím ale zničíte.

5.     Lepidlo

Mezi spojovací materiály se řadí také lepidlo a různé druhy pryskyřic, které vytvářejí trvalé spoje. Při pokusu o jejich rozebrání velmi pravděpodobně dojde k poškození materiálu. Proto lepidla používejte s rozvahou.

 

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.