Sociální sítě
Nahoru

Španělské sýry jako gastronomický poklad

Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní kuchyně, která patří k delikátním. Země vína a slunce ovšem neláká jen na středomořské delikatesy, ale unikátní sýry…

Oproti sousední Francii nebo Itálii jsou sýry ze Španělska v nevýhodě, nicméně praví labužníci vědí, že právě díky různorodosti jednotlivých regionů, se právě zde dají nalézt poklady tak vzácné, že si je místní střeží jako oko v hlavě. Více prozradila majitelka obchodu eDelikatesy.cz Jaroslava Šnejdarová.

Asturie

Hlavní sýrařský region na severu Španělska je díky své nadmořské výšce a zeleným pastvinám ideální pro chov krav i ovcí. Díky tomu je zde registrováno přes 40 druhů sýra, který se obvykle vyrábí z různých poměrů kravského, ovčího a kozího sýra. Tím zcela nejunikátnějším je jistě plísňový sýr cabrales, který zraje několik měsíců v místních vápencových jeskyních. Vlhkost a teplota, která se celoročně pohybuje mezi 8 a 12 °C zajišťuje ideální podmínky pro zrání jeskynních kvasinek, bakterií a ušlechtilých plísní. „Pokud se do Asturského knížectví vydáte, využijte příležitosti ochutnat místní poklad sýr Gamonedo. Jedná se o kořeněný a zauzený sýr s červeným, zeleným a modrým plísňovým mramorováním, který se neprodává nikde mimo konkrétní oblast jeho výroby,“ prozrazuje Jaroslava.

Katalánsko

Okolí Barcelony je proslulé zejména mořskými plody a lanýži, tuto silnou dvojici doplňují krémové kozí sýry, což z Katalánska činí častý cíl gastroturistů milujících výrazné chutě. Čerstvý nesolený sýr mató se nejčastěji podává jako dezert spolu s ovocem, ořechy, kompotem či medem. Naopak silnou chutí se vyznačuje měkký kozí sýr montsec známý také jako cendrat. Během zrání se do něj vtírá popel, který mu dodává unikátní vzhled i chuť.

La Mancha

Drsná rovinatá krajina spojovaná s Donem Quijotem i přes svou nehostinnost nabízí mnohé kulinářské klenoty. „Mimo místní šafrán a česnek se také jedná o zřejmě nejznámější španělský sýr manchego. Podle archeologických nálezů se tento ovčí sýr vyrábí již od doby kamenné,“ říká odbornice. Manchego za své jméno vděčí odolným ovcím plemene mancha, které se pasou i v této nehostinné oblasti. Zhruba 15 % produkce tohoto sýra vzniká ručně v malých sýrárnách z nepasterovaného mléka a nese označení artesanal. Ostatní varianty se vyrábí z mléka pasterizovaného a dělí se dle doby znání na fresco, tedy mladý, který se obvykle prodává pouze na území Katalánska, polozralý semicurado, zralý curado a pikatní vyzrálé añejo.

Galicie

Většina galicijských sýrů se vyrábí z kravského mléka, jelikož je tato oblast známá především farmářskou produkcí. Nejpopulárnějším je zde tučný a krémový sýr tetilla, který bezpečně poznáte podle jeho tvaru připomínajícím ňadro, na který odkazuje i jeho název. Díky své sametové chuti je velice oblíbený k výrazným vínům jako je sherry nebo galicijským odrůdám bílého vína Albariño a Ribeiro.

Baskicko

Ovčí sýr idiazábal patří k velice populárním. Vyrábí se z lahodného mléka ovcí lacha, které se na začátku léta pasou na čerstvé trávě a výhoncích. Sýr se po vyrobení nechává zrát pouhé 2 měsíce, tedy do doby, než se ovce z pastvy přesunou zpět do nížiny. Má jemnou zauzenou chuť, která se získává pomalým sušením poblíž krbu, kde postupně absorbuje nasládlé kouřové aroma.

Extremadura

„Sýr, který mnoho gurmánů považuje za nejlepší na světě, vznikl zcela náhodou chybou sýraře při výrobě tradičního extremadurského ovčího sýra,“ vypráví Šnejdarová. Výsledkem byl sýr, který je sice tvrdý na povrchu, uvnitř však zůstal tekutý. Původně měl tento nepovedený kus skončit v odpadcích, sýrař ale neodolal a tekutou sýrovou hmotu ochutnal. Tak vznikl unikátní Torta de Casar, který se jí lžičkou po odkrojení tvrdé vrchní krusty. Krémová textura, mírně slaná a nakyslá chuť připomíná francouzské sýry a v kombinaci se šumivou cavou je dokonalým dezertem.

Více z rubriky Degustace

  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.