Sociální sítě
Nahoru

Nové menu Baru, který neexistuje? Prvorepublikový detektivní příběh

Na pozadí prvorepublikového detektivního příběhu se odehrává nové koktejlové menu brněnského Baru, který neexistuje. Zahrnuje 23 autorských drinků inspirovaných postavami a artefakty ze story o záhadném zmizení.

Píše se konec roku 1928 a detektiv brněnského policejního sboru Koloman Ryzec nalézá ve svém poštovním kastlíku na vrátnici služebny anonymní dopis. Stojí v něm, že v Zámeckém hotelu ve Vranově nad Dyjí došlo ke zmizení dvanácti společensky významných osob. Věrný svojským vyšetřovacím metodám, pro něž u svých nadřízených již nejednou upadl v nemilost, vyrazí komisař Ryzec na jih Moravy na vlastní pěst, aby se tento neobvyklý případ pokusil vyřešit.

Náš příběh volně navazuje na obsah nové neúnikové hry o smyslu života, kterou si můžete letos na jaře zahrát ve vranovském Grandhotelu Sluchátko. Hra a barové menu však jsou na sobě samozřejmě zcela nezávislé. Určitě nemusíte znát jedno, abyste pochopili to druhé,“ podotýká autor příběhu Jan Podlena.

Koktejlový lístek má fyzickou podobu detektivova zápisníku. Notýsek menšího formátu s horní ručně prošívanou vazbou je bohatě ilustrovaný grafickými kolážemi a kresbami autorky Natálie Štěpáníkové, Ryzcovy psané poznámky jsou spíše občasné. Celý příběh tak stojí především na hostově fantazii a v případě jeho zájmu na interakci s obsluhou. Ti nejvytrvalejší se dočkají jednoho ze tří možných vyústění příběhu vyjádřených tekutou formou a pohlednicí s obsáhlejším textem.

Tým Baru, který neexistuje se při tvorbě nových drinků snažil docílit značné rozmanitosti celé nabídky. Vyberou si tak i fandové třeba hodně citrusových, kávových, smetanových nebo dezertních chuťových profilů. „V koktejlové architektuře se dlouhodobě snažíme zachovávat minimalismus. Jednu, maximálně dvě domácí ingredience na koktejl. Rozpoznatelnou a zároveň promyšlenou chuť,“ upřesňuje provozní podniku Sára Zlámalová.

Mezi zavedené gastronomické principy posledních let patří zero waste neboli bezodpadové hospodářství. V Baru, který neexistuje s novým menu začali vyrábět citrusovo-ananasový cordial z ananasových slupek a listů, které zbyly po zpracování ovoce na šťávu v dodavatelské firmě Fresh Juice.

Z pokročilých barmanských technik používají v Baru, který neexistuje klarifikaci, což je čiření tekutiny bílkovinou. V novém koktejlu Dvě mouchy jednou ranou k tomuto účelu vůbec poprvé použili sójový protein, drink je tudíž veganský. Skládá se z vodky infuzované nahrubo namletou kávou Hoax Coffee a meruňkovým pyré, dále meruňkové brandy, kávového likéru Tia Maria, cukrového sirupu a Angostura bitters. Silná kávová infuze obohatí drink nejen o výraznou chuť suroviny, ale také o porci kofeinu.

Velmi oblíbeným se patrně stane drink Smysl života. Dostanete k němu totiž kopeček čajovo-grepového sorbetu připravený na míru brněnským zmrzlinářstvím Ještě jednu. Dále obsahuje španělské šumivé víno cava, grepovou limonádu a francouzský ovocný aperitiv Pampelle. „Ještě jednu dokázali přizpůsobit složení zmrzliny teplotě našich mrazáků nastavené na minus 18 stupňů. Vhodným poměrem fruktózy a sacharózy docílili toho, že i při této teplotě se sorbet dobře nabírá a zůstává vláčný,“ pochvaluje si spolupráci s trendy zmrzlinářstvím provozní baru Rudolf Forman.

Fajnšmekrům zřejmě zachutná silný aperitivní drink Baron Ignácio z čtyřletého rumu Eminente, sherry Pedro Ximenez, vermutu Sedmero, pomerančových bitters, stařeného třešňového likéru Heering a pomerančového likéru Cointreau. Celý koktejl ještě několik týdnů zraje v nově pořízeném dubovém sudu, což mu přidá na dřevité suchosti.

Mezi další novinky patří burger Mediterranean s hovězím masem, parmazánem, fenyklem, sušenými rajčaty a bazalkovým pestem. Obměnou prošel i vinný lístek, a to včetně Champagne. Milovníky piva potěší nový barový ležák od pivovaru Stern. „Je nefiltrovaný, sladový, ale zároveň i příjemně hořký. Druhou pípu obsadil lidobarový pivovar Kosmix, na třetí nám rotují různé speciály,“ uzavírá Rudolf Forman.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.