Sociální sítě
Nahoru

Chlupy všude. Že by ve vzduchu bylo cítit jaro?

Zimních radovánek a mrznoucích tlapek bylo dost. Dejme zimě pro tento rok sbohem a přivítejme období, které šíří pozitivní myšlení. Jaro je tu! U mazlíčků ale musíme dbát na zvýšenou pozornost v oblasti zdraví.

Není ani divu, že s nástupem nového ročního období to chce začít pořádnou “údržbou”. Stejně jako mazlíčci jsme v tomto období náchylnější na nemoci a to z jednoho prostého důvodu, čímž je nulová energie po zimě. U mazlíčků bychom proto měli začít s odčervňováním.

Odčervení je nejlepší pro zbavení se parazitů a vnitřních infekcí. U dospělých psů se doporučuje preventivně v rozmezí 3-6 měsíců. U štěňat se je náchylnost k vnitřním parazitům větší, proto veterináři apelují, že do cca půl roku štěněte preventivně aplikovat odčerpávací tablety jednou měsíčně.

Pokud jste majitelé koček, zvyšte pozornost a potřebu odčervovat především, pokud vaše kočka pobývá více času venku. U koťat se stejně jako u štěňat doporučuje zvýšené prevence, a to v intervalu po 14 dnech a od cca 3 měsíce stačí po třech měsících.

K odčervení mazlíčků můžete používat například pastu, tabletky nebo spot-on.

Švédská firma HUSSE nabízí pro psy a kočky odčerpávací tablety Vermi Tabs, které přispívají k dobré střevní hygieně. Spot-on technika je v posledních letech také velmi oblíbená, aplikuje se totiž pipetou přímo na kůži.

Vermi Tabs HUSSE, 8 tablet, cena: 199 Kč.

Další jarní trablí, která je kolikrát nepříjemnější pro majitele než pro samotné mazlíčky, je línání. Línání je proces “výměny” srsti, kdy na jaře vylínává srst zimní. Nemusíme se ale bát, že by vznikla ložiska bez srsti. Stará srst se totiž plynule nahrazuje novou. Je to přirozený a nezbytný proces, tak milí páníčci, nevěšte hlavu, línání trvá cca měsíc až měsíc a půl. I přes to můžeme mazlíčkovi pomoci a to například správným kartáčováním!

Ovšem záleží také na typu srsti, který váš mazlíček má. Vysvětlíme si to na příkladech u psů. Psi mají různě dlouhou a hustou srst. U krátkých srstí je poměrně snazší péče – stačí například 2x týdně kartáčovat nebo u drsné srsti zastřihávat. Oproti tomu intenzivnější péči musíme dodržovat u dlouhých srstí. Ty jsou více náročné. Pokud jste majitelé například border kolií, které mají srst dlouhou s podsadou, tak bude pro vás péče nejnáročnější na údržbu. Pozornost bychom měli věnovat dlouhodobému línání. Může tak dojít k onemocnění zvané alopecie, kdy je nutné vyhledat pomoc veterináře.

Krmivo Lyster HUSSE, 12 kg balení, cena: 1699 Kč.

Jak jsme již avizovali v úvodu, mazlíčci, stejně jako lidé mají po zimě málo energie. I když nás tedy bude lákat, co nejdelší procházka ve slunečném dni, bylo by dobré počítat i s touto informací a ubrat pár kilometrů. Přece si nepřejeme, aby jsme vyčerpali naše čtyřnohý miláčky.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.