Sociální sítě
Nahoru

Česko zná svá nejlepší růžová, šumivá a perlivá vína roku 2022

Ve středu 27. dubna zasedla v prostorách zámečku ve Velkých Pavlovicích odborná komise, aby v rámci soutěží Jarovín Rosé a Král Vín vybrala nejlepší tuzemská růžová, šumivá a perlivá vína. Do Národní soutěže růžových vín přihlásilo 92 českých a moravských vinařů 162 růžových vín a klaretů, přičemž nejvíce byla zastoupena mladá rosé z roku 2021.

Do jarního hodnocení Krále Vín České republiky pak 67 českých a moravských vinařů nominovalo 49 šumivých vín a rekordních 86 vín perlivých.

Dvaadvacetičlenná komise pod vedením enologa Jaroslava Suského a svého předsedy Branka Černého využívala pro hodnocení tablety systému Národního vinařského centra ELWIS. V komisi zasedli vedle sommelierů a vinařských lektorů i úspěšní a známí vinaři. Komisaře přitom potěšila vysoká úroveň testovaných vzorků, stejně jako fakt, že mezi přihlášenými rosé víny bylo 24 mladých suchých vzorků a že se tedy naši vinaři v této kategorii pomalu odklánějí od vín se zbytečně vysokým zbytkovým cukrem.

Odborná i laická veřejnost si může všechna pozitivně hodnocená vína ochutnat na celkem deseti „Dnech v růžovém“, tedy na pultových ochutnávkách, které se konají napříč celou ČR v květnu a červnu.

Duchovní otec projektu Branko Černý k tomu dodává: „Po dvou nešťastných letech se opět můžeme naplno a spolu se všemi milovníky vína potěšit s bublinkami i růžovými víny. V některých městech zůstaneme pro veřejné ochutnávky na tradičních místech, jinde jsme se pokusili o nová, více sexy místa konání. Každý si tak může vybrat, zda chce víno ochutnávat v luxusním hotelu, na zámecké zahradě, přímo ve vinařství nebo v nákupní galerii. Vybrat si návštěvníci budou moci i z doprovodných programů – od grilování na terase, přes nabídku čerstvých ryb až třeba po cimbálovou kapelu.”

VÍTĚZNÁ VÍNA

Pinot Noir klaret pozdní sběr 2020 ZNOVÍN ZNOJMO: Barva je subtilní, tělová s meruňkovými odlesky. Vůně je jemná, decentní, pomalu se rozšiřuje do květnatých tónů, za kterými přichází sušené či kompotované letní bobulové ovoce. Chuť je oblá, příjemně nasládlá a již nazrálá. Přináší všechny tóny buketu a v dlouhé dochuti přidává čistou rybízovou kyselinu.

Sekt Ella Chardonnay jakostní šumivé víno 2016 VINNÉ SKLEPY ZAPLETAL: Barva vína je sytě zlatá se slunečními odlesky. Perlení velmi bohaté, dlouhé, s jemnými perličkami. Vůně je ušlechtile nazrálá, koresponduje s dlouhým ležením, přináší toasty se selským máslem a jemný dotyk kdoulové marmelády. Chuť dokonale koresponduje s vůní, je velmi dlouhá, plná a hutná s toasty, sušeným letním ovocem a bylinkami.

Cabernet Moravia rosé frizzante perlivé víno 2021 RÉVA RAKVICE: Barva je veselá, v meruňkovém tónu. Sušené i čerstvé zralé meruňky doslova křičí z buketu, v zadní linii je doplňuje směs letního bobulového ovoce. Chuť je lehká a svěží, s čerstvými meruňkami a bílým rybízem.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.