Sociální sítě
Nahoru

Který protein je nejlepší? Syrovátkový proteinový koncentrát nebo hydrolyzát

Trénujete v posilovně, jste fyzicky aktivní, používáte proteinové doplňky? Pokusíme se vám rychle odpovědět na otázku, zda je lepší hydrolyzát nebo syrovátkový proteinový koncentrát.

Hydrolyzát nebo syrovátkový proteinový koncentrát?

Nejčastěji používanou proteinovou výživou je syrovátkový proteinový koncentrát (WPC). Důvodem je pravděpodobně příznivá cena. Kvalitní WPC lze koupit za méně než 50 PLN (balení 750-900 g). Nejméně oblíbeným syrovátkovým proteinem je hydrolyzát syrovátkové bílkoviny (WPI) – v tomto případě je pro mnohé překážkou cena. Za stejné balení WPI musíte zaplatit až 2-3krát více než za WPC.

Hydrolyzát syrovátkové bílkoviny se vyznačuje vynikající rozpustností a asimilovatelností. Zajímavé je, že se vyrábí ze syrovátkového bílkovinného koncentrátu nebo izolátu. Je to jistě nejčistší a nejstravitelnější forma bílkovinné živiny.

Co se týče účinků WPC a WPI na budování svalové hmoty, je obtížné najít výrazně významné rozdíly. Pokud jde o zbavování se tělesného tuku, má hydrolyzát mírnou výhodu. Vyplývá to z vědecké studie zveřejněné v časopise American College of Nutrition. Studii provedl Christopher Lockwood, konzultant v oblasti doplňků stravy.

„Suplementace hydrolyzátem syrovátkové bílkoviny je při snižování tělesného tuku a zároveň při zvyšování svalové hmoty během silového tréninku výhodnější než koncentrát syrovátkové bílkoviny,“ říká autor studie.

Konzumace syrovátkového koncentrátu i hydrolyzátu vedla ke zvýšení volných mastných kyselin v krvi. Nárůst mastných kyselin byl však vyšší, když byl použit hydrolyzát syrovátky.

Podle japonské studie obsahuje syrovátkový hydrolyzát peptidy, které zvyšují citlivost svalů na inzulín a zlepšují vstřebávání živin z krevního oběhu.

Vyplatí se hydrolyzát používat?

Pokud jste bohatý člověk a pár desítek zlotých pro vás neznamená žádný rozdíl, pak ano. Pokud však záleží na každém zlotém, pak při hubnutí jednoduše „vtěsnejte“ více do tréninku a stravy.

Na trhu je stále dostupný syrovátkový proteinový izolát (WPI), který je o něco výše umístěn než koncentrát a je mírně dražší.

Izoláty se rovněž vyznačují nižším obsahem laktózy a tuku. Jsou ideální pro osoby citlivé na mléčný cukr.

Všechny uvedené syrovátkové bílkoviny pocházejí z mléka, jsou přírodní a zdraví prospěšné. To samé bohužel nelze říci o červeném mase. Pravidelná konzumace červeného masa může přispívat ke vzniku rakoviny a dalších onemocnění.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Fitness

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.