Sociální sítě
Nahoru

Když je kočka po prázdninách více sama doma

Poznáte, že je vaše kočka šťastná? Anebo když je nešťastná? Skončily totiž prázdniny, kdy jsme byli více doma, měli čas nejen na sebe, ale i na své domácí mazlíčky. Tohle zvolnění životního tempa se kočkám určitě líbilo a bylo znát hlavně v těch domácnostech, kde žijí školou povinné děti. Tu kočičku někdo podrbal za ouškem, tu si s ní pohrál nebo ji pohladil a ona se odvděčila spokojeným vrněním. Jenže nastal čas vrátit se do práce a do školy a kočky často přicházejí o svou každodenní společnost.

Když je kočka sama doma, není to zase taková tragédie, říkáte si, tito čtyřnozí tvorové přece jen prospí skoro 16 hodin denně. Jak ale právě ta vaše čičinka reaguje na to, když s ní delší dobu nejste? Možná připraví nějaké nepříjemné překvapení v podobě mokré postele nebo jinou zákeřnou pomstu. Kolik času tedy kočkám věnovat, aby byly spokojené? „Každá kočička potřebuje aktivitu, aby se nenudila a nezlobila. Když nemá k dispozici páníčka, mohou jej zastoupit interaktivní hračky,“ říká zkušená chovatelka Jana A. Kadlecová na webu Mazlíčcivpohybu.cz.

Kdo si hraje nezlobí

Tak tohle úsloví platí nejen o dětech, ale i o kočkách. A to zejména v době vaší nepřítomnosti. Pro kočičí mazlíčky jsou ideální takové hračky, které podporují jejich hravost a také lovecké instinkty. Na trhu jsou nejrůznější bludiště, překážky a hlavolamy, ale také třeba pamlskové míčky, které v kočce probouzejí lovce a donutí ji k fyzické aktivitě. Do míčku jí můžete schovat třeba křupavý pamlsek Brit Care Superfruits.

Pohladit, podrbat a jít

O kočkách se říká, že jsou to mazlivá stvoření, ale je to trošku mýtus. Ony se sice rády nechají pohladit nebo podrbat, ale musí to být v jejich režii. Někdy to vypadá, že vás doma ani neregistruje, ale opak je pravdou. A když se vám večer stulí do klína a začne příst, je určitě pohoda a spokojenost na obou stranách. Ale představa, že je kočka živý plyšák, který se bude dlouze mazlit na přání, je mylná. Kočka potřebuje pravidelnou pozornost, ale většinou jen krátkou.

Pozor, je to šelma!

Kočky i kocouři jsou svou povahou v podstatě samotářská stvoření. Problém pochopit to mají většinou děti a pak se diví, že kočička umí i škrábat a kousat. Je to přeci jen šelma a nenechá si líbit všechno. I když taky hodně záleží na povaze zvířete. Udobřit si ji můžete vždycky nějakou dobrou mlskou, třeba delikátními kapsičkami Brit Care Cat Pouch, které jsou jako stvořené i pro vybíravé kočičky.

Jak poznat, že je kočka v nepohodě

To, že s vaším kočičím mazlíčkem není něco v pořádku, poznáte celkem snadno. Kočka špatně spí nebo jí, nehraje si a někdy se k tomu přidají i její výraznější hlasové projevy. Pokud tento stav trvá delší dobu a nic nepomáhá, je lepší navštívit veterináře. Víte, že i kočky můžou mít depresi? Projevy jsou podobné jako u lidí, nic je nebaví, nic jim nechutná nebo naopak žerou moc. Častější je tento stav u koček bytových, které si hůře najdou zábavu a rozptýlení. Když veterinář nezjistí žádnou zjevnou příčinu, možná pomůže pořídit kočičce živého společníka, klidně další kočku. A pak už můžete říkat, jak chovatelé někdy vtipně komentují, že nebydlíte s kočkou, ale u svých koček.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.