Sociální sítě
Nahoru

Orientujete se v žárovkách?

Světlo je nedílnou součástí našich životů. Když vybíráme osvětlení do bytu nebo domu, vybíráme nejen samotné svítidlo, ale také žárovku a její závit. Dost možná se vám už stalo, že se vám nějaké to světlo líbilo, ale odradila vás třeba žárovka GU10. Co to vlastně je a jaké typy žárovek najdeme na trhu?

Když se řekne žárovka

Každý z nás ji zná, každý z nás si hned vybaví skleněnou baňku, v jejíž útrobách je nažhavené tenké wolframové vlákno, které oranžově září. Takové žárovky jsou už skoro minulostí, doba se mění, svět žárovek také. Mají různé tvary, nové technologie, opravdu je z čeho vybírat. Proto se není čemu divit, že se jeden v té záplavě ztratí.

Jaké druhy žárovek najdeme na trhu?

S klasickou žárovkou v podobě skleněné baňky, která se zahřívala a my mohli obdivovat nažhavené vlákno, se už skoro nesetkáte. Není se čemu divit, spotřeba energie byla v jejím případě závratná, a to se dneska už nehodí. Když už ji použijete, tak jen na nezbytně nutnou dobu, jinak se při ročním zúčtování energie budete nejspíš docela divit. Jaké další žárovky jsou k mání?

  • Úsporná žárovka, kterou označujeme i jako kompaktní a dokáže ušetřit až 80 % energie, pyšní se dlouhou životností, ale také pomalým náběhem na plný výkon.
  • Halogenové žárovky, jejichž vlákno dosahuje vyšších teplot a díky tomu i vyšší světelné účinnosti. Potěší rychlý náběh a možnost stmívání, zarmoutí vysoké zahřívání.
  • LED žárovky, které charakterizuje nízká spotřeba energie, dlouhá životnost a minimální tepelné záření.

Proč u žárovek řešit barvu světla?

Když začnete vybírat žárovku, neřešíte jen technologie, ale také barvu světla. Ty tam jsou časy, kdy byla k mání jen jeden druh žárovek, dneska je třeba pečlivě vybrat i barvu světla. Ta se odrazí na celkové atmosféře v místnosti, navíc ovlivňuje naše soustředění.

Ano, čtete správně. Do místností, kde se potřebujete soustředit, byste měli dát přednost studené bílé barvě světla, která podporuje soustředění a oceníte ji i při práci na počítači.

Do pracovny, kuchyně, koupelny a dětského pokoje pak patří denní bílá barva světla, kterou označujeme jako neutrální. Umístit ji můžete i na chodbu. Tam, kde chcete odpočívat, vsaďte na teplou bílou barvu.

Víte, že teplota barvy se udává v Kelvinech a čím je hodnota vyšší, tím je barva studenější?

Vložit obrázek Faro

A co ty závity?

Se závitem E14 a E24 se setkal už každý z nás, je to nejběžnější šroubovací závit u žárovek vůbec. Označujeme je i jako malý a velký Edisonův závit, nejčastěji je najdeme u lustrů, stolních a stojacích lamp, nástěnných svítidel i dalších světel. Na jaké další závity můžete narazit?

GU10 označuje patici pro vysokonapěťovou reflektorovou žárovku, má patici se dvěma malými kolíky, která se zajišťuje otočením. Rozteč mezi kolíky je 10 mm, úhel paprsku kolísá od středního po široký.

Patice G4 má rozteč 4 mm a napětí 12 V, zasouvá se do malých bodovek. Patice G9 pak má rozteč mezi dvěma plochými piny 9 mm, je typická pro moderní světla. Další typy patic jsou G5, GU 5.3, G13, S 14, B22, B22d a další.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.