Sociální sítě
Nahoru

Pes a deštivé počasí – jak zajistit, aby váš mazlíček nenastydl?

Začal podzim a deštivé počasí je na denním pořádku. Dokonce už i první mrazíky a sníh na horách se přihlásily o slovo. Čím dál tím méně se nám chce trávit delší čas venku. A naši čtyřnozí kamarádi na tom můžou být podobně. Stejně jako my lidé se snažíme, abychom neonemocněli, tak i pejskům bychom v tomto období měli věnovat náležitou péči.

Nejprve je dobré vzít v potaz, kde se zvíře většinu času pohybuje. Pes, který žije u lidí v domě se zahradou a je zvyklý i přes noc spát v boudě, bude zimě určitě čelit lépe než ten, který tráví většinu času v bytě. Zvláštní péči při chladném počasí potřebují hlavně menší plemena. Na webu Mazlíčci v pohybu tuto informaci ještě zpřesňují: „Zvláštní pozornost je během zimy potřeba věnovat především krátkosrstým a hladkosrstým pejskům, kteří mohou být během tohoto období náchylnější k nachlazení.”

Jaká je pravděpodobnost, že se pes v deštivém počasí opravdu nachladí, vysvětluje veterinář Jan Šíma: „Po krátkém venčení okolo domu a patřičném vysušení nulová. V případě dlouhého pobytu na větru, v průvanu či na studeném podkladě (a tím myslím i mokrou deku v boudě nebo mokré břicho na podlaze bytu) je ale velká. Zejména u štěňat a starých psů totiž tyto jevy odvádějí tělesnou teplotu.” Takže není špatně když pes zmokne, ale když mokrý zůstane. A s tím souvisí i další téma.

Oblečky pro psy

Připadá vám oblékání psů jako podivná móda některých přecitlivělých páníčků? Přitom taková psí pláštěnka se do deštivého počasí opravdu hodí, protože pejskům chrání ledviny. Potvrzuje to i webová stránka Mazlíčci v pohybu: „Na záda jsou obzvláště citliví jezevčíci. Proti prostydnutí močového měchýře je potřeba obleček, který zakryje i spodní část těla. Ideální jsou pro tyto účely softshellové bundy nebo kombinézy.”

Čím více jste zvyklí v bytě topit, tím spíš pejskovi obleček pořiďte, na přechod z tepla do zimy bude citlivější. Každopádně i když svého mazlíčka obléknete, měl by se venku dostatečně hýbat, aby neprochladl. Procházka nemusí být dlouhá, ale postávání při nějakém čekání či když se zapovídáte, pejskovi svědčit moc nebude. Pokud potřebujete něco zařídit, venku je opravdu nevlídno a nemůžete svého malého psíka nechat doma, pak se hodí i taška, kam ho před nepřízní počasí schováte.

Chladné počasí a jídelníček

S příchodem chladnějšího počasí je možné upravit i psí jídelníček. Krmivo by mělo být především kvalitní. Počítejte i s tím, že pes ho může potřebovat větší množství než obvykle. Imunitní systém se dá podpořit i doplňky stravy nebo lososovým olejem Brit Care Salmon Oil. Lososový olej, ale i sušeného lososa s herinkem obsahují třeba granule Brit Care Dog Show Champion, navíc je v nich pro posílení imunity přidaný také Vitamín C. Samozřejmostí by měl být i v tomto období dostatek vody dostupný po celý den. Ale pozor, voda by neměla být moc studená.

Jak se pozná nachlazený pes?

Je to podobné jako u lidí – kašle, slzí mu oči nebo i nos. Může se přidat také teplota a potom určitě neodkládejte návštěvu veterináře, aby se z obyčejného nachlazení nevyvinul zánět průdušek nebo zápal plic. Když pejskovi není dobře, ujistěte se, že jeho pelíšek není v průvanu nebo u okna, které profukuje. Při běžném nachlazení ale psi většinou zůstávají pohybově aktivní i s chutí k jídlu. Takže je určitě potěšíte třeba křupavým pamlskem s lososem Brit Care Crunchy Craker.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.