Sociální sítě
Nahoru

Bobule na zahradě

Na světě pravděpodobně neexistuje nikdo, kdo by neznal chuť borůvek – toto masité ovoce s malými, uvnitř neznatelnými semínky lze podávat na mnoho způsobů – syrové, teplé i v tekuté podobě, jako šťávu nebo omáčku. Kromě toho obsahuje bobule řadu zdraví prospěšných látek, které přispívají ke správnému fungování celého organismu. Zjistěte, jakou výživovou hodnotu mají borůvky a zda je možné je pěstovat na vlastní zahradě.

Borůvka se běžně nazývá borůvka, borůvka nebo třešeň. Je to vytrvalý keř z čeledi vřesovcovitých s jedlými plody různých odrůd, který roste nejen v evropských zemích, ale také v Severní Americe a Asii s arktickým a mírným podnebím. Ve vhodných podmínkách tato rostlina, ačkoli v Polsku obvykle dorůstá do 50 cm, může v některých oblastech dosáhnout výšky až 90 cm. Její světle zelené listy, které se na podzim zbarvují do červena, jsou charakteristické svým vejčitým, krátce řapíkatým tvarem a její plody dosahují až 10 milimetrů v průměru. Doba květu bobulí začíná v dubnu a končí v červnu, kdy se plody zbarvují do černa s tmavě modrým povlakem.

Borůvkový keř a nutriční hodnoty

Kromě vynikající sladké chuti mají borůvky vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, které pomáhají udržovat tělo v dobré kondici. Především se vyznačují vysokým obsahem antokyanů, barviv přírodního původu, která mají ochranný, hojivý a preventivní účinek na lidský imunitní systém.

Kromě toho bobule obsahují velké množství organických kyselin, flavonolů, kvercetinu, katechinu, tříslovin, polyfenolů, iridoidů, kyseliny eleciové a mnoho vitaminů skupiny B. Jsou vynikajícím zdrojem pektinu, vitaminu A a C a jsou také bohaté na minerály, jako je selen, zinek, mangan a měď.

Pravidelná konzumace lesních plodů pomáhá předcházet žaludečním potížím, zmírňovat záněty, posilovat imunitu a dokonce bojovat proti parazitům. Vzhledem k mnoha zdraví prospěšným účinkům borůvek se mnoho lidí rozhodne pěstovat tuto chutnou rostlinu na vlastním pozemku nebo na domácí zahradě.

Borůvky – druhy

Když se řekne bobulovité ovoce, většinou se jako první představí černé a tmavě modré drobné plody, které uvízly někde v lesní krajině. Ukazuje se však, že bobuloviny mají mnoho odrůd a typů, které se liší různým rozložením keřů a velikostí plodů. Navíc ne všechny tyto rostliny jsou vhodné ke konzumaci – na světě existuje zhruba 150 druhů těchto rostlin, ale pouze téměř 30 z nich lze bezpečně konzumovat. Dělí se na tyto;

rané odrůdy, mezi něž patří Bluetta, Earliblue, Duke, Patriot a Spartan.

středně rané odrůdy, jako jsou Bluejay, Bluecrop

pozdní odrůda charakterizovaná jmény: Brigitta, Bluegold, Darrow

Řízky bobulovin

Pěstování bobulovin na vlastní zahradě je rok od roku populárnější. Není divu, protože povědomí o tom, že chutné a zdravé jídlo je hned za rohem, mluví samo za sebe. Další výhodou výsadby vlastního borůvkového keře je, že pro pěstování této rostliny neexistují žádná omezení – ačkoli se v obchodech objevuje hlavně na podzim, lze ji na zahradě pěstovat po celý rok.

Kvalitní sazenice borůvek seženete jak ve stacionárních zahradnictvích, tak na internetu, ale před výběrem správné odrůdy je dobré se informovat o vlastnostech a typu rostliny, o kterou máte zájem.

Ceny borůvek také nejsou nijak přehnané, protože ve většině případů můžete za jeden kus této sazenice utratit 7 až 12 zlotých.

Borůvkový keř – rostoucí na zahradě

Borůvky se vysazují dvěma způsoby – na podzim, pokud se prodávají samostatně, nebo v průběhu celého roku, pokud si rostlinu koupíte v nádobě.

Se správnou výsadbou borůvek si nemusíte dávat velkou práci, protože sazenice prospívají na jakémkoli místě. Stejný princip platí i pro jejich výživu a toleranci pH (s výjimkou borůvky, která přijímá pouze kyselý substrát). Sazenice stačí umístit do předem vyhloubené jamky ve vlhkém písčitohlinitém substrátu a po dobu vývoje je každé dva až tři roky hnojit hnojem a kompostem.

Přestože pěstování borůvek není nijak zvlášť náročné, doporučuje se umístit sazenice na poměrně slunné místo a chránit je před nepříznivými vlivy větru. To je důležité zejména pro vývoj prvních květů, které jsou někdy poškozeny studenými poryvy.

Blueberry – obchod

Při výběru sazenic borůvek do domácnosti je dobré předem věnovat trochu pozornosti kvalitě produktu a způsobu skladování, který konkrétní obchod nabízí. Ne každý dodavatel správně skladuje choulostivé sazenice, což vede k jejich špatné kvalitě. Abyste se tomu vyhnuli, vyplatí se nakupovat rostliny v takových obchodech, které mají mezi kupujícími velmi dobrou pověst a věnují pozornost každému detailu svého zboží, například na internetových stránkách moravske-sady.cz.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.