Sociální sítě
Nahoru

Jedinečná díla na výstavě v Galerii KODL

Nenechte si ujít příležitost k návštěvě předaukční výstavy vybraných skvostů výtvarného umění. Až do 26. listopadu se kromě mnoha dalších vynikajících děl představují i plátna Františka Kupky, Bohumila Kubišty, Mikuláše Medka či Theodora Pištěka.

František Kupka: Bílý kůň

Zásadním dílem této výstavy je plátno „Bílý kůň“ Františka Kupky, které dobou svého vzniku, výtvarným zpracováním, malířskými kvalitami i dalšími aspekty velmi dobře zapadá do výtvarníkova uměleckého vývoje. Obraz je důležitým svědectvím toho, jak Kupka na rozdíl od řady světových malířů, kterým to trvalo mnohdy větší část jejich tvůrčího života, dokázal během necelé dekády urazit dlouhou cestu od symbolistického tvarosloví až k naprosté abstraktní čistotě.

Bohumil Kubišta: Zátiší s citróny

Progresívní zakladatelskou generaci české moderny uvádí velmi vzácné „Zátiší s citróny“ Bohumila Kubišty. Obraz pochází z autorova pražského intermezza mezi dvěma pařížskými pobyty v roce 1909 a ukazuje, jak zásadně a iniciačně na něj působila Paříž a tvorba Paula Cézanna.

Theodor Pištěk: Zátiší s lampami

Na výstavě jsou také ke spatření malby Josefa Čapka, Zdeňka Sýkory, Josefa Šímy, Václava Špály či Jana Zrzavého. Mimořádná jsou zátiší Emila Filly, která prezentují jeho meziválečné období, v němž rozvinul vlastní pojetí avantgardní tvorby.

Soudobé malbě dominuje hyperrealistické plátno Theodora Pištěka „Zátiší s lampami“ i dvě monumentální realizace Jiřího Georga Dokoupila. Za povšimnutí jistě stojí i fotografie Alžběty Jungrové, efektní objekt Jana Kalába, obraz Adama Kašpara, jedné z nejzajímavějších postav soudobé realistické malby, či osobitá tvorba Pasty Onera.

Pohled do galerie

Podrobnosti, včetně virtuální prohlídky, naleznete na webu galeriekodl.cz.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.