Sociální sítě
Nahoru

Česká aplikace bezplatně napomáhající dosažení dohody

Dobré vztahy jsou jedním ze základních předpokladů pro spokojený život, úspěšný obchod i fungující kolektiv na pracovišti. Jejich trvání často ohrožují spory, které se mohou snadno proměnit v téměř nezvladatelný konflikt. Jeho řešení pak většinou účastníci přenechají autoritě třetí strany – nadřízeným v práci, vedoucím kolektivu, soudu. Takový přístup však téměř vždy vede k hledání viníka a končí výsledkem “vítěz-poražený”, který poškozuje nebo dokonce nenávratně ničí budoucí vztahy. Proto se autor projektu Přemysl Bosák rozhodl vytvořit aplikaci, která je volně, rychle a bez překážek k dispozici. Přináší alternativní přístup a pomáhá takovým situacím předejít. Úspěšně zvládnuté spory totiž mezilidské vztahy nepoškozují, ale naopak je posilují a rozvíjí vzájemnou důvěru i porozumění.

Je pozoruhodné sledovat Přemkovo odhodlání nabídnout lidem platformu pro řešení sporů prostřednictvím dobrovolně poskytované pomoci,“ říká otec české mediační školy a patron projektu RNDr. Jiří Plamínek CSc. „Disputio významně zpřístupní účinnou pomoc, jejíž rychlá dostupnost je pro úspěch jednání klíčová.“

Účastníkům sporu pomůže průvodce

Aplikace Disputio je jedinečný projekt, který dává lidem šanci vědomě vzniklé spory řešit svou aktivní účastí v celém procesu. Aby v tom účastníci nebyli sami, procesem je provádí proškolení dobrovolní průvodci, kteří se rozhodli nabídnout svůj čas a energii při pomoci druhým. Pomohou se zvládáním emocí, komunikačních bariér a dají celému procesu strukturu i řád. Hledání dohody pak probíhá pouze písemnou formou a všichni účastníci vystupují pod digitálními přezdívkami, které jim zajistí maximální míru soukromí.

Jednoduché řešení vždy po ruce

Velkou výhodou pro nalezení dohody je včasné řešení sporu. S Disputio lze začít ihned, celý proces probíhá anonymně a bezplatně. Stačí pozvat protistranu do aplikace buď na počítači nebo v mobilní aplikaci pro Android a počkat, až se případu ujme konkrétní průvodce. Ten účastníky provede jednotlivými kroky hledání dohody. Nejprve si vyslechne postoje protistran a pokusí se s nimi identifikovat jejich reálné potřeby a zájmy. Poté společně s účastníky definuje jednotlivá témata, pro která budou kreativním způsobem hledat návrhy možných řešení. Následně je provede debatou, jejímž výsledkem je společné vyhodnocení vedoucí ke konsenzuální dohodě, ze které mají v důsledku prospěch obě strany původního sporu.

Možnost pomáhat a získat praxi

Kromě rychlé pomoci účastníkům jakéhokoli sporu představuje aplikace Disputio příležitosti i pro ty, kteří mají čas a vůli nabídnout pomocnou ruku ostatním. Otevírá totiž možnost stát se jedním z průvodců, zdarma získat školení v těch nejpodstatnějších mediátorských dovednostech a následně i bohatou praxi. Vybudovat si anonymně beze strachu z nezkušenosti vlastní reputaci a mít možnost ji následně využít v placené druhé úrovni aplikace, která bude později přidána k té zdarma. Aplikace jim umožní při řešení sporů procházet modelové scénáře, doporučení pro mediaci, a navíc i konzultace se zkušenějšími průvodci a supervizorem v rámci uzavřeného fóra. To vše v rámci projektu podporovaného jedním z nejvýznamnějších českých profesionálů v oblasti mediace a facilitace RNDr. Jiřím Plamínkem CSc., který se osobně ujal školení prvních průvodců a bude poskytovat průvodcům supervizní dohled.

Dostupnost

Aplikace je k dispozici zdarma v českém i anglickém jazyce na stránkách www.disput.io a v obchodě Google Play Store.

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.