Sociální sítě
Nahoru

Zvíře jako nevhodný vánoční dárek

Blíží se Vánoce a tak přemýšlíme nad tím, čím bychom nejvíce potěšili svoje nejdražší. A někdy se ve snaze blýsknout a maximálně překvapit, objeví pod stromečkem kňučící nebo mňoukající chlupaté nadělení. Jenže původně výborný nápad se v tu chvíli může ukázat jako střela úplně mimo. Zjistíme, že obdarovaný slzí ne z radosti, ale kvůli alergii na psí chlupy, venčení dvakrát denně je pro něj příliš náročné nebo má úplně jiné životní plány a do nich zvířátko nezapadá. A právě proto po Vánocích končí mnoho živých dárků v útulcích.

Nejvíce si pejska nebo kočičku přejí najít pod stromečkem samozřejmě děti. Tady to vypadá jako jasně vyslovené přání, ve kterém Ježíšek v podobě hodného strýčka nebo tetičky nevidí problém. Jenže záleží na věku dítěte a jak dokáže péči o mazlíčka zvládnout. Děti velmi brzy zjistí, že zvířátko je sice radost, ale také spousta starostí a každodenní rutina v podobě venčení, krmení nebo čištění záchůdku je rychle přestane bavit. Takže přibude jen další břemeno rodičům.

Začít raději křečkem

Platí základní pravidlo, a to nejen o Vánocích, že o živých dárcích je potřeba se nejprve poradit s rodiči dítěte a nejlépe to nechat úplně na nich. Možná čekají další přírůstek do rodiny a péče o zvíře by jim situaci jen zkomplikovala, důvodů ke zvážení může být více a nemusíte o všech vědět. Obecně se doporučuje dětem pořídit nejprve menšího mazlíčka, například křečka, který nevyžaduje tolik pozornosti a většina školáků by se o něj měla zvládnout postarat. K živému dárku se hodí přibalit i nějaké krmivo, například Brit Animals Guinea Pig Complete. A v nejhorším případě se nechtěného křečka někdo ujme spíš než opuštěného psa či kočky.

Návštěva útulku pro začátek

Pokud už jsou sami rodiče nalomení pejska pořídit a nejsou si úplně jistí, je možná nejlepší vzít dítě nejdříve do některého z útulků a domluvit mu třeba pravidelné venčení. Tak se nejlépe zjistí, jestli procházky s pejskem děti vůbec baví. Do psího útulku se před Vánocemi hodí i něco přinést, poptávka bývá po granulích, vhodné jsou třeba Brit Care grain-free Salmon and Potato. Web Mazlíčci v pohybu radí i další věci, co útulky jistě ocení: „Kromě granulí a konzerv se v útulku vždy hodí staré deky a velké kusy látek jako prostěradla a povlečení, úklidové prostředky včetně gumových rukavic a pevných odpadkových pytlů, dezinfekční přípravky, obojky, vodítka i misky.“ Zlobit se v útulcích nebudou ani za granule Brit Care a různé pamlsky, třeba Brit Care Dog Functional Snack.

Pejsek jako parťák

Speciální kategorií, které se zdá vhodné k Vánocům věnovat přítulné zvířátko, jsou starší osamělí lidé. Vypadá to jako dobrý nápad, senior se rozptýlí, případně se dostane ven na procházku a může si díky venčení i s někým popovídat. Ale i tady jsou jistá úskalí. Starší lidé už jsou zvyklí na svůj klid a je třeba dobře zvážit, jestli péči o pejska či kočičku zvládnou v dlouhodobějším časovém horizontu. V neposlední řadě je dobré myslet i na náklady, které obdarovaný se zvířetem bude mít. Aby to pro něj nebyla větší zátěž než unese.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.