V České republice ho můžete koupit pouze na jediném místě, v pražském e-shopu Umění vína, který je zároveň virtuální galerií nabízející tvorbu několika českých umělců, například grafické listy světově uznávaného výtvarníka Jiřího Slívy.
100 bodů pro Ruster Ausbruch 2014
Umění vína je výhradním dovozcem rakouského vinařství Ernst Triebaumer, jež hned dvakrát dosáhlo dvou nejrespektovanějších vinařských hodnocení. Bílé víno Ruster Ausbruch 2014 získalo 100 bodů amerického kritika Roberta Parkera, jehož hodnocení má vliv na nákup amerických vín a je hlavním faktorem při tvorbě cen nových vín z Bordeaux.
100 bodů pro Frankovku Ried Mariental 2018
Od renomovaného rakouského Falstaff Magazine, který je s nákladem 150 000 ks na vydání největším časopisem pro gurmány v německy mluvících zemích, se nejvyššího počtu bodů dočkala Frankovka Ried Mariental 2018.
Obě hodnocení představují senzaci ve vinařském světě. Již hodnoty nad 90 bodů ukazují na dokonalá vína a 100 bodů, tedy maximum, znamená prolomení určité bariéry, překročení hranic, protože přesvědčit přísné porotce, že bylo dosaženo dokonalosti, se příliš často nepodaří.
Ernst Triebaumer
Umění vína nabízí široký výběr vín tohoto malého rodinného vinařství, kterému se daří skloubit produkci komerčně úspěšných špičkových vín s filozofií pomalého života obsahující přírodní přístup k vinicím a vínům, okolnímu prostředí i životu jako celku. Biodynamická certifikace Demeter je pro Triebaumerovy jen základem a nutným minimem pro čistou produkci autentických a přirozených vín s jasným a nezkresleným terroir charakterem.
Robert Parker zařadil vinařství Ernst Triebaumer jako jediné rakouské mezi 24 vinařství z celého světa, kterým udělil speciální zelenou známku Green Emblem pro vinařství s produkcí špičkových vín, a zároveň s nadstandardním a inspirativním přístupem k životnímu prostředí a budoucnosti planety.
Výroba vína jako privilegium
Samostatnou a jedinečnou kapitolu v nabídce vinařství tvoří Ruster Ausbruch. Tato přírodně sladká vína s chráněnou certifikací původu (Ruster Ausbruch DAC) jsou vnímána jako tradiční rakouská vína se staletou historií. Triebaumerovi považují výrobu tohoto vína za privilegium, jeho věhlas a kvalita umožnila rozvoj regionu, k němuž chtějí svým dílem přispět i v současnosti. Několikrát zmiňovaný Robert Parker označil jejich Ausbruch za nejlepší přírodně sladké víno planety. V některých letech uvolňují Triebaumerovi do prodeje i vína archivních ročníků, letos v prosinci budete mít možnost ochutnat Frankovku Ried Mariental 2012 a další dvě vína z tohoto ročníku. Všechna k dispozici na umenivina.cz, pro opravdové znalce též v magnum (1,5l) lahvích.
Víno i život vychutnávejte pomalu
Vína od Ernsta Triebaumera jsou vynikající příležitostí k naplnění myšlenky hnutí Slow Food, které založil Carlo Petrini v Itálii již roku 1986 jako protiklad k fast foodu. Jeho cílem bylo naučit se ocenit kulturu stolování a chránit a vychutnávat místní produkty.