Sociální sítě
Nahoru

Jamajka: Ostrov jako žádný jiný

Vydejte se do jedné z perel Karibiku a poznejte krásy pozoruhodné a malebné Jamajky, která volá po objevování. Nechte se oslnit plážemi s jemným pískem, ponořte se do hlubin křišťálového moře nebo zamiřte do strmých hor za překrásnými výhledy i bohatou a rozmanitou vegetací. Jamajka uchvátí vaše oči i duši. Přesvědčte se, že ostrov plný každodenních kontrastů, který dal světu jedinečnou hudbu nebo výjimečný rum, vás nikdy nepřestane udivovat.

Jihoameričtí Indiáni kmene Arawaků, kteří dali ostrovu jeho původní název Xaymaca, jej obývali až do dob velkých zámořských objevů. Následovalo období španělské koloniální nadvlády, které skončilo v roce 1655 příchodem Angličanů. Ti se na ostrově usadili zhruba na další tři století. Svou nezávislost Jamajka získala teprve v roce 1962. Kulturní rozmanitost, která prostoupila dějiny Jamajky, je zde cítit dodnes na každém kroku. Jamajku každoročně navštěvují zástupy turistů, kteří dychtí poznat tento výjimečný kout světa. Vzhledem k poloze se sem lze vydat prakticky kdykoli, ale nejvhodnějšími měsíci jsou prosinec až duben, kdy jsou v porovnání se zbylou částí roku srážky minimální.

Přírodní skvosty Karibiku

To, co vám z výpravných cest na dalekou Jamajku utkví v paměti navždy, jsou nepochybně pozoruhodné přírodní krásy v podobě nekonečných vodopádů. Na třetím největším karibském ostrově jich najdeme nespočet. Každý z nich je přitom výjimečný a má své neopakovatelné kouzlo. Velkolepou podívanou nabídne jedna z nejznámějších přírodních atrakcí Jamajky – kaskádovité vodopády na řece Dunn, které patří k národním symbolům ostrova a nachází na severním pobřeží u městečka Ocho Rios. Spíše než mohutností si pozorovatele získají svým půvabem a rozmanitostí, díky čemuž si právem vysloužily přezdívku Niagara Karibiku. Vodopády padají z výšky kolem 55 metrů a při pohledu na ně se nejednomu návštěvníkovi doslova tají dech.

Poněkud skrytá perla Jamajky, která je ovšem považována za jeden z nejúchvatnějších a nejkrásnějších přírodních skvostů ostrova, jsou vodopády Reach Falls nacházející se na východním pobřeží ostrova daleko od zájmu většiny turistů. Vysoko v kopcích se zde přímo před očima odehrává úchvatné přírodní divadlo, kdy exotický vodopád stéká po skalní stěně do smaragdového říčního bazénu obklopeného panenským deštným pralesem. O pomyslný titul nejkrásnějších vodopádů na ostrově se Reach Falls dělí se sedmistupňovým vodopádem YS Falls na jižním pobřeží, jenž kaskádovitě přechází do přírodních jezírek, které vedle fascinující podívané nabízí skvělé místo pro odpočinek a relaxaci.

Nekonečné pláže i krásy podmořského života

Jamajka se může pochlubit dlouhými, oslnivě bílými plážemi lemujícími křišťálově čisté moře i jedněmi z nejromantičtějších západů slunce v celém Karibiku. Díky své bezstarostné atmosféře tu čas utíká zcela jinak, než jsme zvyklí. Za objevení rozhodně stojí letovisko Negril, které leží v nejzápadnějším cípu ostrova. Písek jako stvořený k dlouhým procházkám, slunce hrající všemi barvami i průzračné tyrkysové vody, které ocení jak začínající, tak zkušení potápěči. Nedaleko břehů nejproslulejší pláže Seven Miles Beach najdete celou řadu korálových útesů i podmořských jeskyní a pod vodou můžete pozorovat půvabný balet, který zde tančí hojně se vyskytující mořské želvy. Za návštěvu určitě stojí také malý korálový ostrůvek Booby Cay, který se objevil ve filmu 20 tisíc mil pod mořem a na němž lze navíc obdivovat vzácné druhy vodního ptactva.

Vyšlápněte si Modré hory

Necelých 50 kilometrů dlouhé pohoří, které získalo název podle mlhavě modrého oparu neustále se převalujícího nad jeho vrcholky, najdete nedaleko hlavního města Kingston na východním cípu Jamajky. Biologicky nejrozmanitější oblast v zemi s řadou endemitních druhů je protkaná stezkami a je tak nevyčerpatelným lákadlem pro milovníky vysokohorské turistiky i cyklistiky. Nejvyšší hora Modrých hor je zároveň nejvyšší horou celého ostrova. Blue Mountain Peak se tyčí do výše 2 256 metrů a při troše štěstí nabízí velkolepý výhled nejen na celou Jamajku, ale také na pobřeží Kuby. Zdolat nejvyšší vrchol ostrova se doporučuje zejména v časných ranních hodinách, kdy cestu lemují miliony světlušek a pohled na překrásnou panenskou přírodu v kombinaci s prvními slunečními paprsky vytváří doslova magický zážitek.

Na hudební vlně

Když se řekne Jamajka, spoustě lidí se jako první vybaví reggae a Bob Marley. Jamajka ale zdaleka nenabízí jen reggae, vyniká zde celá řada hudebníků dalších žánrů a místní nahrávací studia neustále praskají ve švech. Pokud bychom se zaměřili na vznikající hudební nahrávky, je Jamajka v přepočtu na jednoho obyvatele na nejvyšších příčkách žebříčku tvůrčích národů. Na hudebním poli je opravdovou velmocí, a tak není divu, že libé tóny jsou zde slyšet takřka bez přestávky ze všech koutů.

Do rumového srdce Jamajky

Jamajka je proslulá i svým rumem. Nechte se zlákat údolím Nassau, bohatou a úrodnou krajinou, kde se ve větru zvolna pohupují dlouhá stébla cukrové třtiny. Tady, v srdci Jamajky, na vás čeká nezapomenutelný zážitek – návštěvnické centrum nejstarší, bez přerušení fungující jamajské destilerie Appleton Estate – Joy Spence Appleton Estate Rum Experience. Návštěvnické centrum dostalo jméno po své rumové legendě, Joy Spence, která jako první žena na světě získala titul Master Blender. Prohlídka vede celým areálem a umožní poznat každou část procesu vzniku místního rumu. Budete moct ochutnat vychlazenou a osvěžující čerstvě vylisovanou šťávu z cukrové třtiny z místních plantáží, poodhalíte tajemství staletého řemeslného postupu, budete žasnout nad majestátními měděnými destilačními kotli a ohromí vás i obrovské množství rumů uložených v dubových sudech, čekajících na svůj velký okamžik. Každá prohlídka Appleton Estate musí být přirozeně zakončena zastávkou v degustační místnosti, kde s nově nabytými poznatky oceníte místní prémiové rumy.

Jamajku pod stromeček

Jestli vás zmíněné tipy zlákaly, ponořte se do plánování vlastní cesty. Jamajka má co nabídnout a každý si najde to své. Pokud pod stromečkem nebudou přímo letenky, můžete pod něj zabalit kousek jamajského srdce, se kterým bude plánování zase o kus blíž. Vydejte se do karlínské prodejny Warehouse#1, nebo nabídku rumů Appleton Estate prozkoumejte na www.warehouse1.cz. Svou zkušenost z ochutnávky pak můžete sdílet ve facebookové skupině věnované fanouškům této značky.

Více z rubriky Exotika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.