Sociální sítě
Nahoru

Limitovaná edice psacích per Montblanc věnovaná Jimimu Hendrixovi

Montblanc přichází s novou kolekcí psacích potřeb v limitované edici Great Characters. Je poctou genialitě a umění Jimiho Hendrixe, hudební legendy, která svou elektrickou kytarou otřásla světem.

Edicemi Great Characters oslavuje Montblanc život a úspěchy významných osobností utvářejících kulturní dějiny lidstva. Jimi Hendrix, celosvětově uznávaný jako jeden z nejkreativnějších a nejvlivnějších hudebníků 20. století, přinesl ve své tvorbě zcela nové pojetí hry na elektrickou kytaru. Ačkoli kariéra Jamese Marshalla „Jimiho“ Hendrixe (1942-1970) trvala pouhé čtyři roky, nesmazatelně se zapsal do historie se svými nadpozemskými zvuky a vytříbenou technickou dovedností.

V šedesátých letech se proslavil jako kytarový bůh, který v hudebním světě a zejména rock’n’rollové kultuře způsobil převrat. Při hře dokázal z nástroje vyloudit do té doby neslýchané zvuky a pomocí své hudby se snažil hlásat poselství míru a lásky. Speciální edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix je věnována právě tomuto hudebnímu idolu celé generace a její designové prvky vyprávějí příběh výjimečného umělce, který zanechal nesmazatelnou stopu ve světě hudby.

Speciální edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix

Kytarové legendy jako Eric Clapton ztrácely slov, když Jimi Hendrix vystoupil na pódium a svou inovativní a nekonvenční technikou vynesl zvuk své krémové kytary Fender Stratocaster do nových výšin. Právě barva jeho kytary inspirovala odstín ušlechtilé pryskyřice na víčku speciální edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix. V provedení jako plnicí pero, ballpoint a rollerball, toto umělecké dílo svým geometrickým vzorem připomíná vzor Hendrixova vyšívaného kytarového popruhu. Tvar tremolo páky, která byla tak důležitá pro jeho osobní zvuk, se promítl do tvaru platinou pokoveného klipu, jež je na špičce pokryt pryskyřicí krémové barvy. Okolo vrchní části klipu je vyveden název umělcova debutového alba „Are You Experienced“.

Speciální edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix

Datum „18-06-1967“ na platinou pokoveném kroužku nad úchopem je vzpomínkou na Hendrixovo velkolepé vystoupení na popovém festivalu v Monterey během „Summer of Love“, zatímco povrchová struktura kroužku odkazuje na konektor kytarového kabelu Fender.

Hendrix rád experimentoval se zvukovými efekty pomocí wah-wah pedálu – elektronického zařízení, tzv. kvákadla, které slouží k manipulaci se zvukem elektrické kytary, čímž umožňuje vytvářet zvuk podobný slovu „vau“. Struktura pedálu se táhne přes tělo pera z černé ušlechtilé pryskyřice a kónus zdobí gravírovaný nápis „WAH“. Červená pryskyřicová špička kónusu barevně koresponduje s kontrolkou zesilovače Marshall Super Lead. Vrchol víčka pera korunuje emblém Montblanc a reliéf polohy prstů pro úvodní akordy skladby „Purple Haze“, velkého intervalu přezdívaného ďábelský tritón, ve spodní části zakončený fialovým kroužkem. Ručně vyrobený, rhodiem pokovený hrot ze 14 karátového zlata nese vyrytí portrét kytaristy.

Limitovaná edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix LE1942

Edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 1942 je vyrobena v limitovaném počtu 1 942 kusů a připomíná rok narození Jimiho Hendrixe. Svou červenou a zlatou barevnou paletou vzdává hold obalu alba „Electric Ladyland“ z roku 1968 skupiny The Jimi Hendrix Experience, považovaného za milník rockové hudby. Kovová destička s lakovou intarzií na víčku vychází ze slavného loga Jimiho Hendrixe používaného během jeho kariéry. Texturované černé víčko znázorňuje povrch Hendrixova oblíbeného zesilovače Marshall Super Lead. Žlutě pozlacený klip ve tvaru tremolo páky je na špičce pokrytý černou ušlechtilou pryskyřicí. Kolem horní části klipu je vygravírovaný název slavného alba „Electric Ladyland“.

Limitovaná edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix LE1942

Datum „10-05-1968“, vyryté na žlutým zlatem pokoveném kroužku nad úchopem je připomínkou dalšího Hendrixova monumentálního vystoupení na Joshua Light Show v New Yorku, proslavené svými průkopnickými světelnými efekty. Žlutozlatý pokovený vrchol víčka zdobí kroužek z červené pryskyřice a embosovaný reliéf kytarové polohy prstů skladby „Purple Haze“.

Tělo pera je pokryté zlatou skeletovou konstrukcí tvořící výrazné pruhy, pod kterými se odkrývá červený lak postupně přecházející do černého v dokonalém barevném souladu s přebalem alba. Červená špička kónusu z ušlechtilé pryskyřice symbolizuje kontrolkou zesilovače Marshall Super Lead. Hendrixův portrét je vygravírovaný na ručně vyrobeném hrotu z 18 karátového žlutého zlata.

Limitovaná edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix LE99

Limitovaná série per Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 99 připomíná 30. výročí hudebního festivalu ve Woodstocku v roce 1999, kdy vyšlo Hendrixovo posmrtné album „Live at Woodstock“. Design psacího nástroje je inspirován festivalem Woodstock v roce 1969, jedním z klíčových koncertů v kariéře Jimiho Hendrixe, a také elektrickou kytarou, nástrojem, který dal hlas jeho hudební vizi a stal se jeho vlastním vyjádřením sebe sama. Na víčku je použit krémový lak v barvě, jakou lze najít na kytaře Fender Stratocaster a na kterou na festivalu hrál, zatímco na gravírovanou destičku z 18 karátového zlata jsou vyryty názvy písní z jeho woodstockového setu.

Limitovaná edice Montblanc Great Characters Jimi Hendrix LE99

Skeletový vrchol víčka z 18 karátového bílého zlata se znakem míru a emblémem Montblanc odhaluje modrou průhlednou kopuli. Lakový kroužek pod vrcholem je inspirován výraznou růžovou čelenkou, kterou měl Hendrix na hlavě onoho srpnového dne na pódiu ve Woodstocku v New Yorku, a kolem horní části klipu je vyrytý název „Woodstock“. Hendrixova schopnost znovuobjevovat hudbu a zvuk, stejně jako jeho zvyk otáčet kytary určené pro praváky, na které hrál levou rukou, vedly designéry k vytvoření koncepce funkčního prvku psacího nástroje: místo aby člověk sejmul víčko a odhalil hrot, odšroubuje tělo, aby mohl psát. Výsledkem je, že to, co vypadá jako víčko ve skutečnosti slouží jako tělo s úchopem a naopak.

Tremolo páka, kterou Hendrix tak expresivně používal k vytvoření svého oduševnělého zvuku, inspirovala tvar klipu pokoveného palladiem, na špičce pokrytého ušlechtilou pryskyřicí. Jeho portrét je vyrytý na ručně vyrobeném hrotu z dvoubarevného 18 karátového zlata. Na úchopu z 18 karátového bílého zlata je vygravírovaný podpis hudebníka spolu se stejným geometrickým vzorem, který zdobil popruh Hendrixovy kytary ve Woodstocku.

Kolekci Jimiho Hendrixe doplňuje zápisník z telecí kůže a lahvička s inkoustem ve fialové barvě připomínající jeho hit „Purple Haze“. Do detailu vyladěné prvky spojené s Jimi Hendrixem i jeho kytarovou stylizací prostupují celou kolekcí v dokonalém pojetí značky Montblanc a představují jedinečnou poctu jednomu z největších hudebních tvůrců naší doby.

Více z rubriky Módní doplňky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.